Možnost nakažení žloutenkou typu b

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Přítel pracuje v psychiatrické léčebně, bral krev pacientovi, který trpí Hepatitidou typu B, jehla vyjela neklidnému pacientovi ze žíly a partner se potřísnil jeho krví. Na ruce měl zaschlý malý strup. Je v tomto případě možný přenos výše zmiňovaného onemocnění? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Šárko. Tak zaprvé předpokládám, že Vás partner použil latexové rukavice jako bariérovou ochranu před infekcí, když pacientovi nabíral krev. A za druhé, potřísnění biologickým materiálem od potenciálně infekčního pacienta se vždy hlásí nadřízenému pracovníkovi a ten kontaktuje případě hygienickou stanici s dalším doporučeným postupem. Pokud příhodu Váš partner neohlásil, pak by tak měl učinit co nejdříve. Riziko je dle mého názoru velmi malé, ale další postup by měly řešit směrnice, vytvořené právě pro tyto situace. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Odpověď | Od: Šárka | 18.5.2015 17:25
Ano, rukavice měl, krev mu zatekla za ně. Vše se
samozřejmě řeší a je nahlášeno na hygienu. Jen mě
zajímalo případné riziko, protože než dojde k
prvním testům, tak to nějaký měsíc trvá. Ještě
jednou děkuji.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x