Možnost nákazy toxoplazmou u těhotné

Je možná nákaza toxoplazmou v případě, že jsem do nedostatečně upraveného masa (steak medium raw v restauraci) zabodl vidličku a moje těhotná přítelkyně následně zabodla do stejného masa svoji vidličku (maso však nekonzumovala), kterou dále používala k jídlu ostatních jídel. Děkuji moc za váš čas, hezký den, AD

Odpověď odborníka:

Adame, přenos toxoplazmózy touto cestou by byl raritní, protože již zahřátí masa na na teplotu kolem 70 °C spolehlivě ničí vývojová stádia parazita v mase a je nutné zkonzumovat maso, kde se parazit nachází, nikoliv jen nepatrné množství šťávy. Vaše těhotná přítelkyně by měla více dbát na hygienické návyky a volbu stravy v těhotenství, aby nákaze (nejen toxoplazmózou) zabránila.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: