Možnost přenosu hepatitis c a hiv

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jaké je riziko přenosu hepatitidy C či HIV při použití vystřelovací lancety, kterou používají cukrovkáři, když ji předtím použil již někdo jiný? měla jsem za to, že je lanceta zcela nová, ona však byla jen otřena roztokem 6O% ethanolu. Popřípadě se zeptat na dobu, za kterou by bylo vhodné jít na testy. Za odpověď předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, riziko přesně nevyčíslím, ale není nulové. Jakmile použijete již použitou jehlu, a je jedno, jakou, tak je přenos možný. Nitrocévně je samozřejmě riziko vyšší než podkožně, ale prostě riziko tu je. Na testy na HIV jděte cca 8 týdnů po aplikaci injekce, až odezní diagnostické okno. Na testy na hepatitidu C můžete jít hned. Bližší informace o vyšetření hep.C jsou na http://www.labtestsonline.cz/tests/HepatitisC.html?tab=3 , co se týká HIV, zde http://www.aids-hiv.cz/ .

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: