Možnost přenosu oparu rtu na kojence

Chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně přenosu oparu rtu. Mám 5 měsíční miminko se kterým bychom měli jít za dva týdny na očkování (hexavakcinou). Bydlíme s manželovými rodiči a tchýni se před 4 dny udělal velký opar na rtu. V přímém kontaktu s dcerou nebyla už 2 týdny před vznikem oparu. Máme však společnou chodbu a vchodové dveře, proto bych se chtěla ujistit, že mi s manželem na dceru nemůžeme opar přenést tím, že bychom např. sáhli na kliku a poté na miminko. Já sama jsem opar nikdy neměla, proto nevím, jestli má dcera protilátky z MM. Našla jsem, že se opar přenáší i nepřímo, předměty potřísněnými tekutinou z puchýřků, je tedy přenos možný i výše uvedeným způsobem? Nikde jsem nenašla, jak dlouho přežívá tento virus na vzduchu - zahyne hned po vyschnutí vodičky z puchýřků nebo přežívá déle? Doručil/a byste mi počkat s očkováním, kdyby náhodou virus oparu chytla, tak ať ji u toho ještě neočkujeme? Předem moc děkuji za vaši odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Virus oparu přežívá na předmětech jen velmi krátce, je tedy velmi malé riziko přenosu při přenosu kontaminovanými předměty. Vzhledem k tomu, že je dceři 5 měsíců, tak předpokládám, že je kojena a pravděpodobně dostává protilátky ve vašem mateřském mléce a je tedy částečně chráněna vašimi protilátkami přenesenými do mléka. Vyloučila bych pouze "pusinkování" s babičkou, jinak se stýkat s babičkou běžně můžete, protože předpokládám, že v této době již není infekční. Očkování není třeba odkládat.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Gynekologické vyšetření
Články: Gynekologické vyšetření
Co vás čeká při...
Krev v moči? Nikdy nejde o banalitu!
Články: Krev v moči? Nikdy nejde o banalitu!
Že vůbec nevíte, jakou...
Šupinky na nohách s varixy mohou prozradit ekzém
Články: Šupinky na nohách s varixy mohou prozradit ekzém
Nejen bolest nohou, pocit...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Konopí na vysoký tlak? Odborníci o tom uvažují
Články: Konopí na vysoký tlak? Odborníci o tom uvažují
Vysoký krevní tlak trápí...
Gynekologické operace mohou být příčinou řídnutí kostí
Články: Gynekologické operace mohou být příčinou řídnutí kostí
Osteoporózou a komplikacemi...
Otoky po hmyzím bodnutí nepodceňujte
Články: Otoky po hmyzím bodnutí nepodceňujte
Možná vy nebo vaše děti...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: