Možný autismus

Dobrý den, mám na Vás dotaz, moje sestra (skoro 4 roky) má veliký problém, když přijde do prostředí, kde to nezná, začne hystericky plakat, např.: když je rodinná oslava a je na ni i náš strýc, tak začne plakat (a to už ho zná hodně dlouho). Máme v létě letět na dovolenou a obávám se, že v letadle chytne ten z jejích hysterických brečících "záchvatů", protože to tam nezná. Začíná to být čím dál horší. Začala mít teď fobii z nafukovacích balónků, jakmile je někde nějaký balónek okamžitě začne plakat. A není to tak dávno, co to bylo zase něco jiného. Také má problémy s mazlením, s nikým se moc nemazlí a když už, tak ji to trvá, než se k tomu odhodlá a je to takové neohrabané, nevím jak to popsat. Komunikace s ní bývá velmi vyčerpávající. Je možné, že se u ní rozvíjí autismus anebo je to prostě jen vývojem? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Hano, spekulovat o diagnóze na základě těchto pár informací jistě nelze. Vaše podezření by mohlo vyvrátit teprve podrobné vyšetření, nikoliv korespondenční poradna. Neznáme také pozadí, celkovou atmosféru v rodině apod. "Záchvaty" se u některých dětí objevují, a žádnou diagnózu to nemusí znamenat. S naznačenými obavami se může matka svěřit dětské lékařce (což vřele doporučuji, pokud by se stav zhoršoval) a případně si od ní nechat doporučit další postup. Máte možnost také sáhnout po alternativních metodách, a to hned a bez otálení - dobrých výsledků se u podobných dětských problémů často dosahuje aplikací homeopatie nebo autopatie. Přeji hodně příjemných a šťastných chvil ve vaší rodině.

Mgr. Lada Skulilová
Mgr. Lada Skulilová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Soukromá psychoterapeutická poradna Lipník nad Bečvou

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: