Možný prenos hepatitidy c

Dobrý deň, zaujímal by ma možný prenos hepatitídy C, ak má človek poranenie na pravej ruke (mokvajuce) prekryte leukoplastom, a poda si ruku s clovenkom ktory sa dost silne pozeral pred ca. 1. hodinou na lavej ruke, je u neho preukazana chronicka hepatitida C a podaju si prave ruky.... prava ruka je na pohlad cista, lenze ten clovek si ten obvaz vlavo zrejme robil sam. je mozny prenos hepatitidy C,alebo je riziko uplne minimalne? Pytam sa aj preto, lebo vela krat sa stane, ze mam nejake odreniny na kozi, a vlastne sa neda vylucit ,ze ci druhy clovek na rukach nieco prave nema, samozrejme krv, kedze ide o prenos krvou. Je toto mnozstvo dostacujuce na prenos? Je dovod sa po case dat otestovat? Resp. riziko po takomto podani ruky ak sa dotknem tvare ktora ma akne? Dakujem pekne za odpoved a vas nazor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Soňo. Kontakt, který uvádítě, nepatří mezi ty velmi rizikové. Nicméně se stoprocentní jistotou se v medicíně nedá říct téměř nic. Pokud si ruce vydesinfikujete po kontaktu s potenciálně nakaženým člověkem, pak budete mít jistotu, že přenos infekce usnutečněn nebyl. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: