Mr c páteře

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mě výhledově čeká operace. Nález z MR:Vyrovnaná lordosa C páteře bez posunu obratl. těl. Osteochondriosa C5/6 s blokovým postavením. Struktura skeletu bez patol. ložiskových změn. Foramen magnum i baze lební v normě. Struktura míchy bez myelopatie,bez inteamedulární expanze.Meziobratl. prostor C5/6 snížený se změnou intenzity disku na T2 v rámci jeho degenerace. Kostěný PK bez primární stenosy.Dominujícím nálezem je dorsální plochá mediální a lehce levostranná paramediální protruze disku 3-4mm s plochopu impresí na durálním vaku, stenosou likvorového prostoru ventrálně i dorsálně, s kompresí míchy a sekundární absolutní stenosou PK v AP na 7mm. Prostruze krytá osteofyty, které působí oboustrannou stenosu foramin zvl. vpravo s tlakem na kořeny C6 foraminálně, komprese kořene C6 I. dx. Struktura míchy bez známek myelopatie. Závěr: vyrovnaná napřímená lordosa C páteře. Osteochondrosa C5/6 s blokovým postavením. Osteoproduktivní změny se stenosou foramin C5/6 oboustranně. Dominujícím nálezem je dorsální mediální a lehce levostranná paramediální proptruze disku C5/6 s kompresí durálního vaku s vytěsněním moku z likvorových prostorů ventrálně i dorsálně, s kompresí míchy a se sekundární absolutní stenosou PK, bez známek kompresivní myelopatie.Stenosa foramin osteofyty oboustranně s foraminální kompresí kořene C6 více vpravo. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Z popisu není zřejmé, jaký je klinický nález, tzn. hlavně neurologický a bolesti či jiné příznaky. bez tohoto je těžko soudit. Již popsaný stav může být indikací k neodkladné operaci. Stejně tak úplně stejný nález , za předpokladu absence neurologických příznaků lze léčit často aktivní lékařskou fyzioterapií a v případě opravdu intenzivní spolupráíce cíleným cvičením tento stav zakonzervovat ve stávající podobě bez dalšího zhoršování, bez nutnosti operace v budoucnu. Vzhledem k tomu, že se ptáte, tak se dá očekávat, že operaci v této chvíli naplánovanou nemáte, tedy sta druhá optimističtější varianta možná je. upozorňuji však, že Váš stav je oparvdu minimálně hraniční s nutností operace a dokonce ani v případě operace Vás nečeká nic jiného, tzn správná citlivá a přesná lékařská fyzioterapie a opaŕaavdu aktivní přístup ke cvičení od Vás. nelze odpovědět , že operace za 10 let je nevyhnutelná, na to nemám dostatečné množství informací.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: