Mr ls chrbtice

Dobrý deň. Vážený pán doktor. V roku 2008 som mal ako 33 ročný autonehodu pri ktorej som utpel okrem iného aj zlomeninu driek.stavca L1. Od tej doby problémy s chrbticou. Bolesti sa zvýrazňujú a lieky nezaberajú. Dňa 14.12.2015 MR LS chrbtice. Zistené: v sgm. L3-S1 so známkami desikácie a chondrózy, v sgm.L5/S1 zníženie výšky medzistavcového priestoru. V sgm L 3/4 chondróza disku, sublikamentózna protrúzia mediálne-mediolaterálne obostranne, výraznejšie vpravo s ľahkou impresiou ventrálneho okraja DV v tejto úrovni, sekundárna relatívna stenóza spinálneho kanálu kt. dosahuje centrálne v AP 13mm. V sgm.L4/5 osteochondróza, mediolaterálne vľavo na širokej báze fokálna protrúzia s presahom na 3mm s dotykom predného okraja DV, kontakt na odstupujúcu koreňovú pošvu S 1 sin. Asdymetrická foraminálna prominencia materiálu disku výraznejšie vľavo, ale bez vplyvu na priebeh sgm koreňových štrúktúr. Chcem Vás poprosiť o vysvetlenie nálezu a že či je potrebná operácia. Ďakujem.

Odpověď odborníka:

Nejvýznaměnjší změny jsou popisovány v prostotrech mezi 3,4, 5 bedrním obratlem a 1.křížovým. Tedy nikoliv v oblasti úrazu-L1.Úraz samozřejěm podobnou situaci mohl zhoršit, nikoliv však způsobit. Od r. 2008 již uběhla doba, která mohla situaci nastartovanou úraz zhorč´šit do popisovaného stavu na MRI. Stejně tak však popisované změny mohly být přítomny již před úrazem, ten mohl pouze dodat poslední impuls k zvýraznění potíží, které ze situace plynou. Přesto pouze z popisu nelze určit, zda změny působí vaše potíže, ale, zda je nutná operace. K tomu by bylo třeba kještě klinické vyšetření včetně reflexologického. Aktivní léčba zřejmě zahájena být může. Dle popisu potíží se zřejmě nejddná o situaci akutní, to byste již byl po operaci. Tedy bez hrozby takového náhlého zhoršení, které by mohlo ohrozit např.hybnost dolních končetin. Aktivně fyzioterapeutická léčba by byla možná již nyní pouze rukou lélkaře, který by ji sám prováděl. Fyzioterapie běžná nemůže být dostatečně yaktivní, tím pádem ani dostatečně efektivní, účinná. Snad jedině zklující charakteru běžných rehabilitačních procedur, tedy ne ve smyslu " aktiovně fyzioterapeutivckém". Lékař, který ji provádí může současně hodnotit spolu s léčbou i to,kam se situace vyvíjí, zda k stále aktivnější léčbě , nebo k např. "mikroneurochirurgickým" zákrokům charakteru ošetření pod kontrolou RTG či CT5, nebo dookonce ke klasické operaci, která situaci může stabilizovat. Ta ovšem připadá v úvahu jedině v INDIKOVANÉ situaci. což opravdui v této chvíli potvrdit nemohu.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: