Mr mozku a krční páteře

Dobrý den, už téměř dva roky trpím "stěhovavými" problémy... šumění v levém uchu, bolest levého oka, bolest v krku, často ucpaná levá nosní dírka (ne stále, během dne je v pořádku dýchání oběma dírkami, spíš po ránu). Absolvovala jsem x vyšetření, CT mozku, MR mozku, MR krční páteře, poslední RTG nosních dutin v listopadu 2011. Z hlediska ORL nikdy žádný nález, výše uvedená vyšetření před rokem a půl taktéž bez nálezu. Nyní mi opět šumí v uchu, mám pocit, že mám oteklé oko (není to viditelné, pouze hmatné).... Lékař z ORL mne posílá na rehabilitace, prý moje problémy pramení z přetížení levé strany těla - šíjového svalstva a ramene. To je pravda, že tento problém mám, ale nezdá se mi, že by mohl způsobovat výše uvedené problémy... nevím... Ráda bych věřila, že jsem úplně zdráva, že výše uvedená vyšetření jsou dostatečná, ale nemohu se zbavit pocitu že není něco v pořádku. Navštívila jsem i jinou ORL ambulanci, ale v podstatě jsem odešla se stejným závěrem. Jsem dárkyní krve, v registru dárců kostní dřeně, měla bych být zdravá... Krevní tlak mám v pořádku, cholesterol nezvýšený, jaterní testy dle lékaře "jako malé dítě"... Nevím, proč se stále necítím zdravá. Poslední krevní odběry kdy dělal lékař i revmatický faktor a odběry na imunitu taktéž v pořádku. Myslím že jsem v jádru dost inteligentní člověk a nevím, zda je možné, aby moje trampoty pramenily pouze z psychického přetížení, kterého jsem si také vědoma... :-( Mohu být z hlediska fyzického zdraví klidná? Opravdu by případný problém byl odhalen? Postačí výše uvedená vyšetření k vyloučení problému v celé hlavě - dutiny, oči, nos, krk? Při běžných kontrolách na ORL mě lékař ujišťuje, že je vše v pořádku. Nevím, proč se tak necítím... Předem děkuji a omlouvám se za zmatený dotaz.

Odpověď odborníka:

Krásný den. Moc a moc děkuji za důvěru. Myslím, že jste nesmírně inteligentní bytost, proto pro Vás nebude složité pochopit souvislosti mezi psychickým stavem a tělesnem/ vědní obor psychoimunologie/. Situace, kdy člověk je z hlediska podstoupených vyšetření "zdráv", a přece se necítí dobře, není zrovna vzácná, a je svým způsobem společným "křížem" vyšetřujících i pacientů. Žádný člověk nemůže být stoprocentně vyšetřen a stále průběžně kontrolován /náš stav se v čase mění../, musíme se spoléhat na klinickou zkušenost, je zapotřebí dokázat důvěřovat kompetenci vyšetřujících, "odevzdat" jim do značné míry zodpovědnost za "ohlídání" příznaků..Jakmile člověk začne trpět pochybnostmi, hledat druhé a další názory, většinou se začíná budovat bludný kruh. Moc bych doporučovala lékaře neměnit, naopak s těmi, kteří Vás již znají, otevřeně hovořit o svých pochybnostech..Vím, že jsem Vás asi zklamala svou odpovědí, ale nic moudřejšího neumím poradit.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
24 hodin s revmatoidní artritidou – 5 tipů na pomoc
Články: 24 hodin s revmatoidní artritidou – 5 tipů na pomoc
Pokud trpíte revmatoidní...
Bolesti hlavy
Články: Bolesti hlavy
Bolest hlavy tedy může být...
Jsou neočkované děti zdravější? Rozhodně ne
Články: Jsou neočkované děti zdravější? Rozhodně ne
Možná už jste slyšeli názor...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jak včas odhalit příznaky klíšťové encefalitidy?
Články: Jak včas odhalit příznaky klíšťové encefalitidy?
První příznaky klíšťové...
Správná funkce štítné žlázy je v menopauze pro ženu zásadní!
Zánět žil
Články: Zánět žil
Co bychom měli vědět o...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: