Mr, následky meningoencefalitidy?

Dobrý den, koncem března jsem prodělala silný zánět na mozku (meningoencefalitidu) způsobenou virem Herpes Zoster (bez výsevu na kůži). Stále jsem hodně unavená a mám (obzvlášt poslední dny) velmi silné bodavé bolesti hlavy (zejména na pravé straně mozku), občasné cukavé bolesti nervů a bolesti obličeje, nyní také bolesti zad.. Nejvíce mě samozřejmě trápí silné bodavé bolesti hlavy a únava. Občas necítím prsty na rukou či na noze. Pro neustálé silné bolesti hlavy jsem byla před několika dny na magnetické rezonanci. Nález byl následující:" V zadní jámě bez ložiskových změn signálu struktur mozečku a kmene. IV. komora normální šíře a uložení, cesternální prostory jsou volné. Mostomozečkové kouty bez známek expanze. Supratentorialně v BG bilat. ložisko T1 hypo a T2 hyperizntenzní, vpravo velikosti 10mm, vlevo 5mm, jinak normální signál bílé a šedé hmoty. Komorový systém nerozšířen, beze změn tvaru. Zevní likvorové prostory jsou přiměřené šíře. Res.: Drobné ložisko v BG bilat. - spíše jedná o rozšířené V-R perivaskulární prostory než cysty." Bohužel moje neuroložka výsledky obdrží a ordinuje až po Novém roce a ráda bych věděla, zda je ro mě nyní ložisko v BG bilat. nějak nebezpečné, zda s tím mohou nyní souviset mé silné bolesti hlavy, cukání nervů, únava a nebo se stále jedná o následky prodělané meningoencefalitidy a chce to ještě čas na odstranění těchto problémů a nebo zda je možná nějaká léčba? Co vlastně ložisko T1 hypo a T2 hyperintenyní znamená?.. Také se bojím, aby se mi zánět opět nevrátil.. Děkuji

Odpověď odborníka:

Vážená Darino,pro dělaný herpetický zánět mozku může způsobovat dlouhodobé potíže.Výsledek Mr mozku pro Vás není nebezpečný a rozhodně není nutné nic zaŕizovat.Důležité je vždy provádět kontrolní vyšetření na stejném přístroji a sledovat vývoj.Popisovaná ložiska vůbec s prodělanou encefalitidou nemusí souviset,dále není jasné,zda vyšetření bylo s aplikací kontrastní látky,tím se ozřejmit nová ložiska.Určitě doporučuji být v kontaktu s neurologem a s ním upravovat symptomatickou terapii.Přeji klidný nový rok a lepší zdravotní stav

MUDr. Eliška Klímová
MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie-EMG s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x