Mr páteře - nález

1) Prosím o vysvětlení nálezu z MR 2) Prosím o informaci o dalším postupu léčby a event. možnostech léčby na základě tohoto nálezu. Trpím bolestmi v oblasti bederní páteře s výstřely do nohou, což má vliv na mou schopnost chůze. Těmito bolestmi jsem velmi omezená. Trpím jimi již od července t.r., absolvovala jsem vyšetření u neurologa včetně rtg. Byla mi nasazena léčba diclofenakem, absolovovala jsem 10 infúzí, dále pokračovala léčba Meloxistacidem + Tramelem, nicméně bolesti trvají nadále s menší či větší intenzitou podle toho, zda ten který den se více pohybuji. Pokud se pohybuji více, ale asi v takovém rozsahu, že 1 den se pohybuji pouze po bytě a druhý den si jdu nakoupit cca do 200 m vzdáleného obchodu, tak se bolesti stupňují. Přikládám nález z MR: Vyšetření provedeno nativně v sagitální rovině v rozsahu Th 11-S3, T2 STIR, T2 TSE, T1 TSE, v transverzální rovině v T2 TSE - v úrovni L4/5 a L5/S1. Bederní lordosa má přiměřený tvar, obratlová těla jsou adekvátního tvaru i intenzity signálu - páteřní kanál je přiměřené šíře (AP 15 - 16mm). Intervertebrální ploténky jsou adekvátní výše, normální intenzity signálu, v úrovni ploténky L 4/5 patrno mediálně a paramediálně vlevo vyklenutí  ploténky přes horní okraj o 8 mm,  durální vak  v této úrovni zúžen na 5 mm, likvor v této výši vytlačen z durálního vaku.Lehká protruse v úrovni L 3/4 , vyklenutí o 5 mm. Foramina jsou ve všech zachycených etážích volná, jsou bez známek útlaku, odstupující kořeny jsou obklopeny tukem, nejsou rozšířeny. Durální vak je oválný, přiměřené šíře, bez známek útlaku, kořeny obvykle lokalizovány. Závěr: Mediální a levostranný  paramediální výhřez ploténky L 4/5 se zúžením durálního vaku na 5 mm.        Dorsální protruse ploténky v úrovni L 3/4. Děkuji Vám předem za jakoukoliv zprávu.

Odpověď odborníka:

Nález na vaší páteři je (kromě bederního úseku) zcela fyziologický - obratle, meziobratlové ploténky, nervové kořeny vystupující z páteře atd. V bederní oblasti mezi 4. a 5. bederním obratlem došlo k posunu meziobratlové ploténky směrem k páteřnímu kanálu a to způsobuje útlak nervových strukrur. Toto vyvolává vaše bolesti. (Výhřez L3/4 je nevýznamný, protože nedochází k žádnému útlaku). Pokud dosavadní konzervativní terapie nepřinesla zlepšení, bude asi nutná operace.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Můžete stát na vlastních nohou – i v devadesáti
Články: Můžete stát na vlastních nohou – i v devadesáti
Skupina italských lékařů...
Hormonální antikoncepce jako 100% ochrana před početím? NIKDY!
Je nebezpečné budit náměsíčné?
Články: Je nebezpečné budit náměsíčné?
Někteří lidé se domnívají...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bolesti hlavy
Články: Bolesti hlavy
Bolesti hlavy rozhodně...
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
I jednorázová přemíra alkoholu může vyvolat slinivkový záchvat
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Játra v ohrožení: jak poznat problém
Články: Játra v ohrožení: jak poznat problém
Játra jsou životně důležitý...
Sluneční paprsky mohou nahradit některé léky
Články: Sluneční paprsky mohou nahradit některé léky
Staří lidé trpí mnohem...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: