Mravenčení

Dobrý den, asi rok mám pocit mravenčení v rukou a nohou (prsty, dlaně, nárt), občas tiky ve svalech. Mám za sebou EMG vyšetření se závěrem lehké periferní polyneuropatie. Indikován Gabonax 3x300mg. Po 3 týdnech mi nepřipadá, že by mi výrazně pomáhal. Budím se nad ránem s pocity přeleželých rukou (P nebo L, někdy obě), zejména malíková hrana a prsteníček + prostředníček, musím rozhýbat, pak zase usnu a po půl hodině znovu. Nyní jsem zkusil 3 dny Lexaurin 1/4-0-1/4 a je to poznání lepší. Postupně si vyvozuji své problémy spíše z dlouhodobého stresu a možná psychosomatické poruchy (až moc se upínám na své zdraví). Nevím, jestli se dále ubírat dalšími neurologickými vyšetřeními, či raději nezkusit návštěvu psychiatra. Mohl by jste mi poradit jak dál postupovat.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rozhodně bych doporučovala pokračování v neurologickém vyšetřování. podle vašich informací se ještě nezjistila příčina polyneuropatie. Pokud by vaše potíže byly jen psychické, EMG vyšetření by bylo v normě, bez nálezu, což není. Samozřejmě psychika vaše potíže může zhoršovat. Můžete psychiatra navštívit ke konzultaci další terapie, ale rozhodně neodcházejte od neurologa. Je potřeba zjistit příčine polyneuropatie, některé se dají léčit. Příčinou může být nedostatek vitamínu B12, cukrovka, porucha štítné žlázy atd. To by měl zjistit neurolog. 3 týdny je krátká doba na výraznější efekt Gabonax, nebude-li účinný dále pak je možné léčbu změnit dle doporučení neurologa. Přeji pěkný den

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: