Mri mozku

Dobry den, jsem zena ,163/50,bezdetna.V prosinci r.2015 mi na MRI mozku bylo zjisteno cystoidni lozisko 3mm v pars intermedia hypofyzy, ktera je v T1 hyperintenzivni a v T2 hypointenzivni,obsahuje tedy rozpadove produkty hemoglobinu( v.s.cysticky degenerovany adenom).V kvetnu 2016 jsem mela vysetreni Holterem(nnejnizsi frekvence 44/min,nejvyssi 165min,prumerna frekvence 82/min.197xsin.tachykardie,bez pauz bez depresi St.234KES...doporucena mala sdavka BB.Krevni obraz v poradku,pouze cholesterol 6,8 mmol/l.Mri mozku mne byla v prosinci delana z duvodu podezreni na roztrousenou sklerozu,lumbalni punce provedena nebyla.Muj obvodni lekar se vyjadril ve smyslu,ze mozek je v poradku dle nalezu,a BB by nenasazoval,ze by mi mohli vice uskodit nez pomoci.Objednala jsem se ke kardioloovi,presto bych rada znala Vase vyjadreni na tyto nalezy?Dekuji.Dagmar.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Dagmar Není z popsaného zřejmé pro jaké potíže byla vyšetření včetně MR prováděná. Pokud na MR mozku nejsou možné tzv demyelinizací ložiska, je diagnosa roztroušená sklerosa nepravděpodobná. Nález adenomu na hypofýze je patrně náhodný, ale je potřeba jej došetřit a kontrolovat- v případě růstu adenomu je ke zvážení neurochirugická operace. Adenomy hypofýzy mají navíc těsný vliv na hormonální systém mohou být hormonálně aktivitní a působit řadu změn, nebo mohou tvorbu hormonu narušit. Hormony z hypofýzy řídí většinu orgánů hormonálně dále aktivních od štítné žlázy, nadledvin po pohlavní orgány. Je potřebné detailní endokrinologické vyšetření. Adenomy- prolaktinomy lze i odstranit léky. Zrychlená tepová frekvence při Holterovském vyšetření běžně se změnami na mozku nesouvisí, ale právě došetření hormonálních poměrů je i proto vhodné. Nález není zatím významný, betablokátor lze jistě zkusit pokud jsou potíže. Zpomalení frekvence a poklesy tlaku ale mohou nastat, je potřeba proto pečlivě určit dávku a kontrolovat. Ponechal bych ale na rozhodnutí ev kardiologa. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x