Mrsa- zlatý stafylokok

Dobrý den, obrácím se zde na Vás abyste mi poradili, dnes jsem píchala s.c injekci pánovi, který je MRSA pozitivní, po operaci oka, které mu bylo odstraněno. Mrsu má v místě rány oka. Mám lehké zarděnky, a tak se ptám. zda se můžu nakazit i dotykem kůže nakaženého. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, předně předpokládám (po přečtení Vašeho druhého dotazu na totéž téma), že myslíte "záděry", ne zarděnky...). MRSA se samozřejmě z kůže na kůži přenáší, takže teoreticky k přenosu dojít mohlo (má-li pacient MRSA v ráně po operaci, má jej dost možná i na kůži...), ovšem běžná opatření, která k provádění invazivní procedury patří, byť by šlo jen o s. c. injekci, tedy použití rukavic, desinf. rukou aj., jsou v prevenci přenosu dostatečná. I kdyby k přenosu infekce na Vaší kůži došlo, netřeba se obávat - MRSA není agresivnější než běžný stafylokok (kterého máme na kůži běžně), je "jen" odolný vůči léčbě, k (invazivní) infekci dochází obv. jen u oslabených pacientů...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: