Mrtvení konečků prstů, pálení rukou

Dobrý den, paní doktorko, mám dotaz, který se týká mojí mámy (50 let). Před dvěma měsíci nastoupila do poměrně fyzicky náročného zaměstnání, které se dle mého názoru začalo projevovat na jejím zdraví. Asi měsíc si stěžuje na mrtvení konečků prstů, pálení v prstech a dlaních a bolest. Je to natolik špatné, že se budí v noci a nemůže spát - což se samozřejmě projevuje dál na jejím životě. Dostala od lékaře prášky, ty ale v noci zaberou třeba na tři hodiny a pak se stejně bolestí probudí. Nyní už to došlo do stadia, kdy se jí to děje i přes den (což předtím neměla), nejhorší to prý je, když sedí a nemá žádný pohyb. Můj dotaz zní, co si myslíte, že by to mohlo být? Domníváme se, že má někde skřípnutý nerv a jde to všechno od krční páteře (nikdy nebyla úplně zdravá v tomto ohledu a tahání beden a fyzická náročnost zaměstnání jí v tom rozhodně nepřidala). Domluvila jsem jí cvičení pilates, protože si myslím, že dobrým protažením a posílením svalstva může alespoň začít pracovat na odblokování - pomůže jí to? Co byste doporučila? Podle mého je návštěva neurologa nezbytná, avšak cvičení není nic proti ničemu. Masáže nepomáhají, do toho jí prý bolí také tříslo - může to s tím mít nějakou souvislost? V práci, aby netahala těžké bedny, tak si pomáhala nohou, takže to takto může mít namožené, ale už to trvá asi dva týdny. Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Kristýno, určitě máte pravdu, že návštěva neurologa je nezbytná. Pokud by brněly všechny prsty může se jednat o funkční postižení bez poškození struktur ze špatného pracovního stereotypu, tzv. cervikobrachiální syndrom. Pokud brní jen některé prsty je pravděpodobnější poškození nervu, ale nemusí jít o poškození v oblasti krční páteře. Například u syndromu karpálního tunelu je poškození nervu v oblasti zápěstí a typické jsou pro něj noční bolesti. Nejvhodnější je opravdu návštěva neurologa, který provede EMG vyšetření. Jedná se o vyšetření vodivosti nervů, které spolehlivě pozná poškození nervu trvá-li problém minimálně měsíc a také je schopno odlišit poškození na úrovni zápěstí a krční páteře. Podle výsledku tohoto vyšetření by se postupovalo dále. Pokud je Vaše matka jinak zdráva a neléčí se s ničím, doporučila bych vitamíny řady B, pomáhají regeneraci nervů. Další léky by doporučil neurolg dle EMG vyšetření. Cvičení bych doporučila pod odborným vedením, tedy spíše rehabilitaci. Pilates bych volila až po zjištění příčiny potíží a jejich zmírnění. V případě bolestí třísla je nutné chirurgické vyšetření k vyloučení kýly.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: