Mrtvení konečků prstů, pálení rukou

Paní doktorko, mám dotaz, který se týká mojí mámy (50 let). Před dvěma měsíci nastoupila do poměrně fyzicky náročného zaměstnání, které se dle mého názoru začalo projevovat na jejím zdraví. Asi měsíc si stěžuje na mrtvení konečků prstů, pálení v prstech a dlaních a bolest. Je to natolik špatné, že se budí v noci a nemůže spát - což se samozřejmě projevuje dál na jejím životě. Dostala od lékaře prášky, ty ale v noci zaberou třeba na tři hodiny a pak se stejně bolestí probudí. Nyní už to došlo do stadia, kdy se jí to děje i přes den (což předtím neměla), nejhorší to prý je, když sedí a nemá žádný pohyb. Můj dotaz zní, co si myslíte, že by to mohlo být? Domníváme se, že má někde skřípnutý nerv a jde to všechno od krční páteře (nikdy nebyla úplně zdravá v tomto ohledu a tahání beden a fyzická náročnost zaměstnání jí v tom rozhodně nepřidala). Domluvila jsem jí cvičení pilates, protože si myslím, že dobrým protažením a posílením svalstva může alespoň začít pracovat na odblokování - pomůže jí to? Co byste doporučila? Podle mého je návštěva neurologa nezbytná, avšak cvičení není nic proti ničemu. Masáže nepomáhají, do toho jí prý bolí také tříslo - může to s tím mít nějakou souvislost? V práci, aby netahala těžké bedny, tak si pomáhala nohou, takže to takto může mít namožené, ale už to trvá asi dva týdny. Eventuálně, šlo by objednat se k vám na vyšetření? Bydlíme nedaleko. Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Potíže Vaší maminky mohou jistě souviset s přetížením na které možná organismus nebyl zvyklý. Stran rukou může jít i o projevy syndromu karpálního tunelu, či může být příčinou páteř. Cvičení je jistě důležité, event. na přechodnou dobu Ibalgin 3x 1 tbl., páteř je vhodné prohřívat suchým teplem ( poštářky do mikrovlnky, termofor apod). Stran třísla se jistě rovněž může jednat o přetížení, příčinou může být páteř, případně i kýla, pokud maminka v práci zvedá těžká břemena. Při trvajících potížích je neurologické vyšetření jistě vhodné. Nevím kde bydlíte, ale jistě se můžete objednat i ke mně. K vyšetření je třeba doporučení praktického lékaře.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x