Mrtvý zub

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně mrtvého zubu. Před 9 lety jsem měla úraz, kdy jsem si zlomila dvojku nahoře vpravo a náraz mi pohnul také s jedničkou, ta ztmavla, ale do teď mi bylo řečeno, že zub je živý. Můj nový zubař mi ale podle rentgenu sdělil, že tento zub je již dávno mrtvý. Současně mi doporučil vytrhnutí nervu a vyplnění zubního kanálku, ale dočetla jsem se, že takový zub je pak křehký a může dojít častěji ke zlomení. Proto se ptám, zda je nutné tohle podstoupit, když jsem do teď (9 let) se zubem neměla problém a není tam žádný zánět. Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za Vás dotaz. Úraz zubu (jeho zlomení) je opravdu častou příčinou odumření nervu zubu a je třeba jej ošetřit z několika důvodů. 1) pod hrotem mrtvého zubu se může tvořit zánětlivý váček nebo cysta a potenciálně vyvolat obtíže; 2) při ponechání infikované (mrtvé) tkáně může dojít k tzv. vnitřní nebo vnější resorpci, kdy postupně dojde k úplnému vstřebání kořene zubu a zub je pak třeba často nutné odstranit; 3) neošetřený mrtvý zub může tmavnout; 4) dlouhodobé neošetření kořenového kanálku může způsobit obtíže při jeho pozdějším ošetření. S přáním hezkého dne, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: