Musím před operací ukončit kojení?

Dobrý den, za měsíc mne čeká operace - odstranění štítné žlázy z důvodu podezření na papilární karcinom. Prozatím kojím 6měsíční miminko (téměř plně s jedním vynecháním na masozeleninový příkrm), tak bych se chtěla zeptat, jestli je před operací v narkóze nutné úplné ukončení kojení? Nebo by bylo možné po dobu nezbytnou kojení přerušit a poté se k němu vrátit? Před případnou léčbou radioaktivním jodem bych měla po operaci ještě 2 měsíce čas, tak mi přijde líto tak brzy kojení ukončit. Jak případně funguje pilulka na zastavení laktace? (kolik dní před operací je nutno si ji vzít) Šlo by se po operaci po takovéto pilulce ještě znovu rozkojit? Také mám strach, abych po pilulce na zastavení laktace nezačala menstruovat, to by se prý operovat nemohlo (a já bych navíc už ani nemohla kojit). Budu vděčná za Vaši radu, děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, záleží na délce narkozy a použitých lécích, ohledně vynechání kojení cca 24hodin - vše odstříkat. Do zásoby si namražte mléko do mrazáku. Co se týče zastavení laktace, udělala bych to před léčbou neslučitelnou s kojením, užívají se dvě tablety Dostinexu a laktace přestává do několika dní, nutno je prsy těsně stáhnout. Před operací určitě sdělte anesteziologovi, že kojíte a chcete kojit, popřípadě kdy budete moci opět kojit. Držim palce, ať je vše dobré..

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: