Mutační gen mthfr c677t

Dobrý den, před rokem mi bylo laboratoří GHC genetics prokázáno v homozygotním stavu mutace genu MTHFR C677T. Lékař mě neposlal na žádné další vyšetření ani mi nebylo nic doporučeno. 7 let vkuse již beru antikoncepci (Daylette, Maitalon). Chci se zeptat zda je tahle mutace nějak riziková a popř. jaké další vyšetření bych měla podstoupit? A je i u tohoto typu mutačního genu zvolena léčba warfarinem popř. jinými léky? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den. I mutace genu MTHFR může být jako každá jiná tronbofilie riziková. Vaší situaci i s ohledem na užívání hormonální antikoncepce bych konzultoval s hematologem. Zřejmě i po doplnění dalších vyšetření se vyjádří ve Vašem případě k vhodnosti užívání HAK. Warfarin není nutný pro běžný život. Musíte být opatrná např. v případě úrazu a znehybnění končetiny, při dlouhém sezení ( cestování letadlem) atd.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: