Můž u mít brániční kýlu?

V poslední době se mně začali z intenzivňovat pálivé bolesti v obasti pod hrudní kostí a za hrudnikostí, navíc mám problém z pálením žahy a nechutenstvím a pocitem na zvracení. Ty to optíže mam střídavě asi rok, ale v poslední době je to bez ustání a navíc mam problém s dýcháním, nemohuse moc nadechnout z hluboka. Pravda však je že jsem před mněsícem prodělal vyšetření UZ a tam pravděpodobně nic nenašly. Proto se ptám jak nejlépe poznat brániční kýlu, kamarád řikal žemu naní přišli pomoci kontrastní hmoty při RTG žaludku, jelikož gastroskopii mu naní nepřišli ani na po čtvrté. Takže by mě zajímalo jestli by to šlo i bez gastroskopie. Popř pokud Vás něco k problémum které jsem popsal něco napadá, budu rád za otpověď. Předem moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k uváděným obtížím by jste měl být opravdu vyšetřen na gastroenterologii. Gastroskopie je zobrazovací metoda první volby, může pomoci k vyloučení vředové choroby (příznaky, které uvádíte, jsou pro ni typické), která je častější a zjistit případné osídlení Helicobacter pylori, které s vředovou chorobou souvisí. Brániční kýla může být také zachycena. Další vyšetření - rtg s kontrastní látkou, manometrie a podobné zobrazovací metody by byly prováděny až jako další v pořadí. Do té doby doporučuji nejíst jídla, která by mohla dráždit žaludek, nepít kávu a alkohol a samozřejmě nekouřit.

MUDr. Tomáš Pluhař
MUDr. Tomáš Pluhař

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: VFN Praha

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: