Může být můj přítel bacilonosičem?

Dobrý den, v současné době se léčím s angínou, včera mi byly na pohotovosti předepsána antibiotika (Penbene). Problémem je, že v období jednoho měsíce beru již třetí antibiotika. Na konci srpna jsem se léčila se zánětem krku (na pravé straně krku a nyní mám angínu mnohem horší na stejné straně krku, což mi přijde, že musí mít souvislost) a po tomto zánětu jsem nešťastnou náhodou po 2 týdnech chytla salmonelozu na svatbě (nakazilo se nás asi 50, takže chybu nepřisuzuji své imunitě). A přesně za týden po dobrání antibiotik na salmonelozu jsem dostala předepsána nová antibiotika na již zmiňovanou angínu. S imunitou jsem měla velké problémy od malička, ale s pubertou se to hodně zlepšilo a nyní jsem antibiotika nebrala již několik let. Pouze trpívám v podstatě na "celozimní" škrábání v krku, které ale nikdy nepřerostlo do takové míry, abych musela navštívit lékaře a s oteplením vždy problém vymizí. Když jsem přemýšlela nad tím, co se u mě změnilo, že najednou beru 3 antibiotika za sebou, napadlo mě, jestli nemůže být bacilonosičem například můj přítel? Přítel má naopak extremně silnou imunitu a za celou dobu, co jsme spolu, nemocný nebyl. (navíc jsme spolu 3/4 roku, ale tyto problémy mi začaly až před měsícem). Momentálně čekám, až doberu antibiotika, zároveň 3. den beru Broncho-vaxom na zlepšení imunity (který mi před lety opravdu skvěle pomohl) a mám vypsanou žádanku na alergologii. Mám raději vzít přítele s sebou, aby byl také vyšetřen, nebo se nemusím obávat a problém s největší pravděpodobností bude jen u mě? Vzhledem k tomu, že potřebuji nastoupit do školy, se snažím zjistit, jaké podniknout kroky, abych se vyhnula další nákaze. Už jsem ze svého stavu dost nešťastná a přítele samozřejmě v žádném případě nechci obviňovat. Ráda bych znala Váš názor, děkuji za Váš čas

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučovala bych provést kontrolní výtěry po dobrání antibiotik, aby nezůstávala pozitivita bakterií, které nejsou na penicilin citlivá. Dále bych nasadila kúru probiotiky, vzhledem k opakovanému užívání antibiotik máte narušenou slizniční přirozenou floru, která je velmi důležitá v obranyschopnosti organismu. V užívání Broncho-vaxomu, bych pokračovala až po dobrání antibiotik + bych doplnila i kultivační vyšetření výtěr krk, nos u Vašeho přítele. Pokud bych se i tak infekty opakovaly, doplnila bych alergologické, imunologické vyšetření.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: