Může jít o roztroušenou sklerozu?

Dobrý den, mám zvláštní dotaz za kamarádku (36 let). Její tetá má RS, tudíž mají tuto nemoc v rodině. Kamarádka má velice stresující zaměstnání, psychicky je celkově "labilní", vše si moc bere a problémy ze zaměstnání si "nosí" domů (nejenže na práci myslí, ale musí se "papírům" věnovat v práci i doma...). Tím chci říci, že problémy, které nyní má, může mít i psychicky vyvolané. Poslední dobou ji bolí ruce, má záškuby svalů rukou, mravenčení, brnění poloviny těla. Problémy se zrakem, řečí, chůzí nemá. S pamětí myslím, že také ne (pokud ano, tak minimální a spíš proto, že toho je na ni moc...). Byla u obvodního lékaře, prozatím dostala nějaké léky na uklidnění, má se objednat na neurologii. Psychicky je na tom samozřejmě hůř, bojí se, že by mohlo jít o RS. Jen by mne zajímalo, o jaké možné jiné onemocnění by se mohlo jednat, abych ji popř. mohla alespoň na tu dobu, co bude čekat na neurologické vyšetření, mohla drobet uklidnit. Vyhledala jsem si, že by mj. mohlo jít o nedostatek některých vitamínů (skupiny B, tudíž by mohla zkusit užívat B komplex), nedostatek Mg (nedělá jen křeče, ale i svalové záškuby, tudíž by mohla zkusit šumivý Mg), polyneuropatii nebo poruchu prokrvení CNS... Zkrátka cokoli... Moc děkuji za zodpovězení a Váš čas!

Odpověď odborníka:

Milá Pavlo. Symptomy,které popisujete mi nepřipomínají roztroušenou sklerózu. Myslím si,že jde pravděpodobně o psychosomatické potíže. Nejdříve popíšu, co bych rozhodně nedoporučoval: Nedoporučuji studium symptomů na netu a v knihách!!! Pokud žijeme v nejistotě,co nám vlastně je,je třeba ochotného, zkušeného a hovorného lékaře,který nám vysvětlí nejenom výsledky vyšetření ale doporučí nám co ano a co ne( životní styl). Jako první medikament bych doporučoval rozhodně homeopatikum( Sédatif PC 3x1 až 3x2). Začít lékem na předpis,který " uklidňuje" je hrubou chybou,kterou se v dnešní době páchají doslova zvěrstva.Bohužel je páchame my lékaři. Včera jsem měl na kontrole pana Ch,který se ke mně dostal po mnoha letech,kdy byl veden jako psychicky nemocný.Přišel doslova v dezolátním stavu. Nebyl psychicky nemocný!! Měl spánkovou apnoi! Jen se s ním lékaři nehodlali zabývat nevyslechli ho a nevyšetřili a rovnou z něj udělali blázna! Nyní se výrazně zlepšuje poté,kdy má přetlakový přístroj a pomalu jej zbavuji léků,které po mnoho let s drastickými následky-obezitou a apatií konzumuje. Ještě obecné zásady zdraví: 1.Věřte,že to dobře dopadne! 2.Použijte při jakémkoliv divném pocitu,který Vám bude nepříjemný-nekonečný nádech a nekonečný výdech-nejméně 2x,klidně i vícekrát.Používejte tuto metodu i při poruše spánku.. Pokud se nepříjemné a rušivé pocity vrátí,zopakujte totéž znovu a znovu. 3. Udělejte si pořádek v denním režimu a dodržujte jej. 4.Neoddalujte důležitá ani běžná řešení a kroky. 5.Mějte přehledné vztahy,žijte pravdu svého srdce a svých emocí(podle pravidla: " to co cítím je pravda o něco víc než to co si myslím:-) 6.Sportujte denně aspoň půl hodiny 7. Nekonzumujte koffein ani jakékoliv návykové látky(pokud jste zapřisáhlá abstinentka,tak tento bod zapomeňte:-) 8.Nemějte nikdy zácpu-jít denně je norma.Obden už nikoliv:-) 9.Žijte naplno a s chutí! 10. Napište,jak se Vám daří s mými radami . Jsem Vám i nadále k dispozici. S pozdravem a poděkováním za důvěru Petr Jugas

MUDr. Petr Jugas
MUDr. Petr Jugas

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Soukromá praxe neurologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: