Může se celiakie projevit až v těhotenství?

Dobrý den, je mi 29 let a nyní jsem v 4. měsíci těhotenství. Od puberty se mi objevují ložiska lupénky na kůži, od 26 let výrazné zhoršení, od 25 let jsem sledována na endokrinologii s autoimunitní tyreoiditidou. Po odeznění "ranních nevolností" jsem si začala všímat, že mi dělají zle jen nějaká jídla - pocit přeplněného žaludku, plynatost, průjmy, nechutenství, které trvá obvykle do dalšího dne. Sledovala jsem, které potraviny mi to dělají a pojala jsem podezření na lepek. V souvislosti s těhotenstvím jsem měla krevní obraz v normě, jen MCV mírně nižší. Uvědomuji si, že i před těhotenstvím jsem měla problémy s plynatostí, únavou, nepravidelnou stolicí různé konzistence, apod. Chtěla jsem se zeptat, jestli je vyšetření na celiakii vhodné v těhotenství, jakým způsobem se provádí a zda-li mám tuto problematiku řešit s praktickým lékařem nebo s ošetřujícím gynekologem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, krevní odběry na celiakii nejsou 100%-ní ani mimo období těhotenství. Jistotu dá bioptické vyšetření tkáně při endoskopickém vyšetření trávicího traktu. Dále je možno na 2-3 týdny vynechat ze stravy potraviny obsahující lepek a sledovat vliv na trávicí obtíže. Poraďte se s praktickým lékařem ev. gastroenterologem o dalším postupu a možných vyšetřeních.

MUDr. Vladimíra Cejnarová
MUDr. Vladimíra Cejnarová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x