Může se jednat o nějaké nádorové onemocnění?

Dobrý den, potřebovala bych poradit.3.5.2013 jsem užívala ATB Cefzil 500,které mi napsal dr. na ORL pro velkou bolest v krku, nešlo polknout ani sliny bez bolesti.Do 3 dnů se mi ulevilo, dle rady zdravotní sestry jsem vyčkala s očkováním 14 dní a 21.5.2013 jsem šla na druhou dávku očkování proti klíšťové encefalitidě.24.5.2013 opět stejná bolest v krku jako 3.5. ,velká únava,bolest jakoby krku také zevně,která trvá doteď, spíše taková nateklost trošku,bolest kyčlí,či třísel,stává se mi často. K lékaři jsem nešla,snažila jsem se léčit sama, strepfen, neoangin, kloktání stopanginu,šlavěje a tabletky proti bolesti ibalgin400,aulin. Po 11-ti dnech, jsem se vydala k obvodnímu lékaři.Bolest krku už trochu ustoupila,byly mi vzány odběry a s nimi mě odeslala opět na ORL k celkovému vyšetření, trpím na záněty krku,jsme na ORL cca co 4 měsíce. Odběry jsou zvýšené, sedimentace Ery1 - 63mm/hod !!! a referenční meze jsou 3-18 a také vysoké CRP 32,9mg/l a referenční meze jsou 0-8, dále zvýšené ALT 0,9ukat/l a povolená mez je 0,17-0,78, dále zvýšené Leukocyty 10,52G/l a mez je 4-10, také zvýšené Neutrofily 0,711 1/1 a mez je 0,45-0,7. Jinak ostatní hodnoty odebraných odběrů jsou v normě Bilirubin celk. a primy, AST, GGT, hemoglobin, hematokrit,erytrocyty, mcv, mch,mchc, thrombocyty, lymfocyty,monocyty,eosinofily,basofily, toť vše z krevního obrazu. Na Orl nic nezjištěno, z této stránky je vše ok říkal pan doktor.Jen napsal zevně malé uzliny ,více vlevo před kývačem. Mě se teda zdá ta uzlina dost velká a na větší stisk citlivá, prý to může být ještě doznívání předešlé nemoci s léčením Cefzilem,je to možné? Já už si toho přečetla na netu tolik,že déle trvající bolest krku může znamenat také lymfom, nemůže ta uzlina při zvýšených odběrech znamenat nějaký lymfom? Byla jsem odeslána také na gynekologii, trpím na záněty,výtoky apod. Tam jdu v pátek teprve.Mám zvětšenou uzlinu v tříslech na pravé straně, dočetla jsem se,že to může být příčina nějakého gynekologického problému.Souvisí zvětšené uzliny na krku s tou v tříslech? Jaká je pravděpodobnost nádorového onemocnění? HPV vir v krku mi na ORL vyloučili a dostala jsem na vykašlávání hlenu ACC tablety rozpustné ve vodě. Doktor na ORL mi tvrdil,že ty zvýšené hodnoty mohou být ovlivněné,že si myslí,že kdyby se vzaly odběry za 14 dní znovu klesly by, že mám bohužel tu sliznici takhle stavěnou a že jestli trpím také na gynekologické problémy,nejsou hodnoty zase tak alarmující.Je to možné? A co ty uzliny na krku zmizí? Může to být známka závažnějšího onemocnění?Kam dál na vyšetření,když gynekologie nic neprokáže a hodnoty odběrů jsou jaké jsou? Má obvodní lékařka má teď 14 dní dovolenou,mám vyčkávat,14 dní nic neznamená,nebo aby se nic nezanedbalo jít na další vyšetření hned? Moč mi zkontrolována nebyla.Je mi 30 let. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, laboratorní vyšetření ukazují na probíhající/doznívající akutní zánět (zvýšené neutrofily, zvýšené leukocyty, zvýšené CRP, které je na hranici virového a bakteriálního zánětu..), jaterní testy jsou jen velmi mírně zvýšené a může jít o reakci například na léky, ale také nelze vyloučit onemocnění jater (? pro bližší určení je potřeba játra alespoň velmi orientačně vyšetřit - jak fyzikálně - pohmat atd., tak dle nálezu podle potřeby laboratorně, včetně případně odběru na určení například infekční mononukleózy apod., pokud by na ni klinický obraz mohl ukazovat, tj. ne odběry "naslepo", ale podle klinických nálezů). Lymfom by se měl projevit kromě zvětšení uzlin, kterých by bylo spíše více zvětšených než jen jedna, v krevním obrazu, konkrétně hlavně ve změnách v bílých krvinkách (ale ne jen v počtu celkově a v neutrofilech). Uzlina na krku s tou v tříslech vůbec souviset nemusí, ale informujte gynekologa, že máte problémy i s krkem a že máte daný laboratorní nález. Zvýšená sedimentace je orientační nález, diagnóza se na ní samotné postavit nedá, a je otázka, jaká byla před tím a jak bude klesat/stoupat (změny probíhají v řádu dnů až týdnů). Popis obtíží a nález na mě celkově nedělá dojem nádorového onemocnění, spíše nějaké nedohojené nebo probíhající infekce, virové nebo bakteriální (nebo kombinace obojího). Uzliny mohou přetrvávat zvětšené po dobu měsíců i déle, hlavně by se neměly rapidně zvětšovat a měnit tvar nebo konzistenci (tvrdnout...hrbolatit se apod.). Co se týká vyhledání lékaře, pokud se Váš stav nebude rapidně horšit nebo pokud nebudete mít silné obavy o svůj zdravotní stav, spíše bych vyčkala na Vašeho lékaře. Pokud by Vám však bylo stále hůře nebo pokud byste pociťovala výrazné obavy/strach, lékaře vyhledejte podle potřeby.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: