Může to být štítná žláza?

Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Je mi 23 let a od minulého roku mám víc a víc problémů: napřed jsem během 5 měsíců (leden - červen 2009) přibrala asi 10 kg (z 64 na 74 kg při výšce cca 172 cm) aniž bych se přejídala, naopak, chuť k jídlu šla spíše dolů. V červnu 2009 jsem udělala státní zkoušku a od té doby se nemůžu pořádně soustředit na učení, stále víc zapomínám, nedokážu se "k ničemu dokopat" (nejenom k učení, k čemukoli). V říjnu a listopadu 2009 se mi udělal zánět šlach napřed v pravé ruce, potom i v levé Přičítala jsem to tomu, že moc pracuji s počítačem, a můj obvodní lékař byl stejného názoru. Začala jsem si ruce šetřit, bolesti přešly, ale od té doby stačí, abych ruce chvilku namáhala a šlachy mě bolí opět. Snažila jsem se zhubnout kila, která jsem nabrala, ale bez úspěchu. Od začátku května tohoto roku jsem navíc ještě víc nabrala (teď vážím odhadem tak 80 kg), a to hlavně na břiše, kolem pasu a taky v obličeji a na krku. Poslední dobou se při pohledu do zrcadla musím, jak se říká, "sama sobě představit", protože mám obličej "jako dýni", občas mám oteklá dolní víčka a narostla mi "druhá brada". Se soustředěním a pamětí je to horší a horší, nedokážu si zapamatovat nic nového a zapomínám i to, co jsem se pracně naučila. Moji blízcí mi říkají, že to všechno (zapomínání, zpomalené myšlení) je věkem (???), že mám víc jíst (a já mám menší a menší chuť k jídlu) atd. Ještě dodávám, že mi byly v lednu 2010 provedny testy na štítnou žlázu (hladiny hormonů v krvi) a bylo to v normě (nevím přesně kolik). Také ostatní hodnoty z krve mám v pořádku, jen cholesterol mám na hranici (5,3 mmol). Chtěla jsem se zeptat, zda by mé potíže mohly být způsobeny sníženou činností štítné žlázy. Mohlo dojít třeba jen k většímu poklesu tvorby hladiny hormonů, který tělo vnímá jako nedostatek, přestože podle normy jsou ještě v pořádku? Ještě dodám, že 3 moji blízcí příbuzní měli se štítnou žlázou problémy. Předem děkuji za odpověď. A.

Odpověď odborníka:

Určitě doporučuji vyšetření štítné žlázy zopakovat a ev. přidat další hormonální vyšetření (nadledviny, pohlavní hormony). Obtíže, které popisujete, se mohou při chorobách štítné žlázy objevit. I v případě, že bude vše v pořádku, obraťte se na obezitologa, aby vám sestavil jídelníček na míru.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření moči
Články: Vyšetření moči
Vyšetření moči patří mezi...
Léčba křečových žil nejsou jen tabletky a bandáže
Články: Léčba křečových žil nejsou jen tabletky a bandáže
Ano, jsou sice často první...
Akutní zánět nehtového lůžka. Jak ho rozeznat a léčit?
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
ABCDE: Pět písmen pomůže s odhalením rakoviny kůže
Články: ABCDE: Pět písmen pomůže s odhalením rakoviny kůže
I když se zodpovědně...
Ultrazvuk břicha
Články: Ultrazvuk břicha
Ultrazvuk, UZ nebo SONO je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: