Můžu tloustnout i pomoci léku na štítnou žlázu

Dobrý den , ráda bych se dozvěděla jestli je možné že když jsem brala euthyrox 125 mg tak sem byla silná tloustla sem uplně neuveřitelně rychle a je možne že když mi pan doktor dávku zmenšil na 75 mg tak sem uplne neuveřitelně rychle zhubla a to dost a pak mi zase asi po 4 měsicích kvuli krevnim testům dávku zvýšil na 100 mg tak sem opět ztloustla je tedy možne ze díky těm práškum takhle tloustnu. děkuji za odpověd.mej te se krásně.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nemělo by tak být, ale je pravda, že jsem se již s podobnými případy setkala. Hormony štítné žlázy "zrychlují" metabolismus, takže u většiny lidí se případný váhový přírůstek zastaví, někteří i zhubnou, ale mám pár pacientů, kteří naopak výrazně přibrali. Vysvětluje se to nejčastěji tím, že hormony štítné žlázy mohou zvýraznit pocit hladu a zvyšovat chuť k jídlu. Je tedy nezbytné se důsledně hlídat, zejména pokud máte sklony k nadváze či obezitě. Někdy je vhodné dovyšetřit také hladinu freeT3, která se většinou úplně běžně nevyšetřuje (většina endokrinologů vyšetřuje při běžných kontrolách freeT4). Pokud by se prokázala snížená hladina freeT3, je možné zkusit užívat preparáty přímo s touto formou hormonu. Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: