Mycoplaśma pneumoniae

Dobrý den, mému synovi byla před rokem zjištěna Mycoplazma pneumoniae. I přes několik antibiotik jsou výsledky Igm 1,158 Iga 2,272 IgG 5,257 Bylo mi řečeno, že další léčba není třeba. Ale, že se to může kdykoliv vrátit. Přesto, že je syn stále unavený, dost často nemocný. Navíc má astma. V rodině to všichni od něj chytli. Teď se bojím, jestli to nechytl sestry malý syn, kterému jsou dva roky a byli u nás na návštěvě. Proto jsem lékaře prosila o nějaké řešení.Chtěla bych, aby se k nám sestra nemusela bát jezdit, že něco malý chytne. Ráda bych tedy znala Váš názor, zda je potřeba dále léčit? Zda to může syn dále roznášet a může to člověk chytnout znova, i když se zaléčil? Musím ho držet stranou kolektivu? Dá se tato nemoc úplně vyléčit? Moc Děkuji za odpověď. M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Mílo. Mykoplasma způsobuje akutní, nikoli chronické onemocnění. Vyšetření protilátek je jen nepřímým průkazem bakterie, je ale odrazem činnosti imunitního systému. Je velmi ošemetné podle hodnot protilátek usuzovat na aktivitu onemocnění. Vzhledem k tomu, že je syn astmatik, čili jeho inunitní systém je přirozeně "nabuzen", pak zvýšená hodnota protilátek může být pouze tzv. falešně zvýšená. Je chybou opakovaně nabírat tato vyšetření, aniž by měl syn jakékoli příznaky mykoplazmové infekce. Únava a častá nemocnost nejsou projevy mykoplazmové infekce. Naopak mohou opět souviset s astmatem. Na toto vše by Vás měl lékař upozornit. Není nutné syna držet v izolaci a obavy, že příbuzné děti "něco chytly" by se měly opírat o průkaz onemocnění u nich, nikoli o jakési nepodložené dohady. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: