Myeolopatia

Dobrý deň. V roku 2008 ako 33 ročný /zdravý, plný radosti zo života/ som utrpel pri autonehode, ktorú som nezavinil otras mozgu, zlomeninu driekového tela stavca L1 a podvrtnutie krčnej chrbtice. Od úrazu stale zhoršujúci sa zdrav. stav. Bolsti najprv driekovej potom už celej chrbtice. V roku 2010 MR LS chrbtice zo záverom : Desikácia diskov L3-S1 s ľahkým vplyvom na spinálny kanál, bez známok neurálneho impingement v zmysle kompresie koreňových štruktúr. Lumbálne incip. spondylartróza. Ľahká ventrálna klinovitá deformácia L1 stavca. Od úrazu v starostlivosti neurológa. Medikamentózna liečba takmer bez účinku. Konštatovaná ťažká porucha dynamiky a statodynamiky LS a C chrbtice. Sthnutá šija a mravčenie v rukách. MR C chrbtice /r. 2010 zo záverom : V sgm C7/Th1 mediolaterálne vravo plošná fokálna protrúzia disku, sek.relat.stenóza spinal.kanálu. V sgm C5/6 chondróza disku s buldingom, sek.relat.stenóza spinal.kanálu. V sgm C4/5 dorzomarginálna spondylóza, relat.sek.stenóza spinal.kanálu. Incip.def.spondylóza C 5-7. Medikamentózna liečba viedla k poliekovej poškodení pečene. Redukcia liekov. Tento rok RTG C chrbtice AP podľa Senberga zo záverom : Osteoporóza atlanto-axiálneho kĺbneho spojenia vpravo. II.štádium podľa Kallgrena a Lawrenca. V roku 2015 aj MR C chrbtice zo záverom : v sgm C 3/4 známky kompresívnej myeolopatie, osteoskleróza tela stavca C3. Napriamená cervikálna lordóza až paradoxná kyfotizácia v úrovni C3-4, chondrózy,protrúzie,osteochondróza s dorzálnymi osteofytmi, absolútna stenóza a myeolopatia. Je možné sa sa jedná o degeneratívne poškodenia mojej chrbtice ktoré vznikli prirodzeným starnutím chrbtice, alebo je to následok dopravnej nehody z roku 2008 ???? Mám 40 rokov. Nikdy som ťažko fyzicky nepracoval, chrbticu nadmieru nezaťažoval. Mám pocit že nemám 40 rokov ale najmenej 80 rokov. Od roku 2011 nadôvažok ešte aj psychické poruchy, ktoré vznikli ako následok otrasu mozgu. Stzále mi nejde do hlavy len jedna vec a lekári na moje ochorenia majú rôzne názory. Jedna cast tvrdí, že môj stav je následok dopravnej nehody a druhá cast, že je to choroba 20. storočia, prirodzená degeneratíva chrbtice !!!! Aký je Váš názor ??? Poraďte tiež prosím ako ďalej ??? Keď beriem lieky na chrbticu okamžite sa mi zhoršia pečeňové testy a znovu kolotoč !!! Niekedy mám pocit, že najlepšie by bolo skončiť....

Odpověď odborníka:

Dobrý den, názory se různí z celkem jasného důvodu. Není to jasné. Může to totiž být tak, že Váš úraz urychlil změny, které by se mohly vyvinout věkem. Drobá poranění kloubů a plotének páteře mohou opravdu tyto děje, tzv. degenerativní, urychlit. A to i v místech, kde nebývají tak četné. Ještě bych Vám doporučil konzultovat neurochirurga pro možnosti léčení zúžení krčního kanálu páteřního s cílem uvolnit utištěnou míchu a zabránit tak horšení stavu.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: