Mykoplasma pneumoniae u 6,5 leté dcerky

Dobrý den, moc prosím o radu. Dcerka dostala začátkem srpna vysoké horečky a následně kašel, paní doktorka slyšela oslabené dýchání, předepsala Klacid na 10-14 dní.Po něm se stav dcerky zlepšoval, ale 7.den Klacidu dostala zase vysoké horečky a kašel, paní doktorka slyšela zápal plic na levé plíci dole. Poslala nás na RTG,kde se zatím zápal plic nepotvrdil,ale změnila i atb na Biseptol. Dcera byla dál 5 dní v horečkách.Vyžádala jsem si krevní testy na všechno možné,po týdnu výsledky - mykoplasmata pneumonie - suspentní infekt. Paní doktorka jí už žádná jiná atb kromě toho Biseptolu nedala, dcerka už sice teploty nemá, CRP 8, ale jako maminka poznám, že to není stále ona. Kašle, v noci je dušná, rychle dýchá, žádala jsem naši pediatričku, aby jí dala antibiotika na ta mykoplasmata, ale ona řekla, že už jí je dávat nebude. Dcerka je špatná, večer pláče, je velmi unavená.Na doporučení dr. ji nebudu dávat do školy (zrovna nastupuje první třídu), ale chtěla bych, aby už se konečně po měsíci uzdravila,ale pořád se to nelepší. Už si nevím rady. Proč ji paní doktorka nedala ta antibiotika, když se z krve prokázala ta mykoplasmata pneumoniae???? Přece ten Biseptol na takovouto infekci nepůsobí. Jsem naprosto zoufalá, dcerka večer pláče, je velice unavená a já si už nevím rady. Prosím, co byste jí doporučili? Mám stále trvat na těch antibiotikách proti těm mykoplasmatům? Já svým selským rozumem si myslím, že je prostě pořád v sobě má a proto je jí pořád špatně. Večer chtěla blinkat, nakonec neblinkala, já bych nad ní brečela. Mnohokrát děkuji za radu. Zoufalá maminka Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud dcerka po prodělané infekci a přeléčení antibiotiky měla již negativní ukazatele zánětu / CRP 8, hodnoty krevního obrazu v normě, sedimentaci/, neměla teplotu, tak už bych se také nepřikláněla k další léčbě anitibotiky. Protilátky v krvi proti různým bakteriím mohou v krvi přetrvávat dlouhodobě a léčba antibitoiky by se jimi řídit neměla. Pokud je dcerka dušná, kašle, nemá teplotu doporučovala bych Vám doplnit ještě alergolgoické, imunologické vyšetření, ev. provést kontrolní odběr na mykoplasmata s odstupem, aby se viděl vývoj hodnot v čase.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: