Mykoplazmata

Vážená paní doktorko, obracím (30 let) se na Vás s problémem, který s partnerkou (34 let) neúspěšně řešíme již rok. Vzhledem k tomu, že partnerčin gynekolog si s tím asi neví rady, nemá moc ordinačních hodin, aby ho i pracovně vytížená partnerka zastihla v ordinaci a po telefonu věci neřeší, prosím o zodpovězení několika dotazů a o radu Vás. Prvním projevem byla bolest u partnerky při pohlavním styku. Při opakovaném styku se problémy zhoršovaly. Stěžovala si na bolesti píchání v podbřišku i ve dny, kdy jsme spolu nebyli. Byly doby, kdy měla i výtoky. Poprvé ta mykoplazmata diagnostikovali vloni v březnu. Dostali jsme nějaké prášky, asi 14 dní bylo vše v pořádku a pak se obtíže znovu začaly opakovat. Za ten rok byla partnerka na vyšetření a výtěrech asi 3x. Jednou jsme dostali antibiotika. Jenže ty špatně snáší, dostala z nich kvasinky a svědění a bylo to celé pro ni ještě nepříjemnější. Nakonec jsme to řešili tak, že jsme spolu s počátkem zimy skoro přestali spát. Potíže odezněly. Ovšem to bylo asi jen zdání. Já mám podle mého názoru díky tomu problémy s uzlinami, dutinami, partnerka také s uzlinami, dělají se jí koutky na ústech. Ta infekce se patrně šíří. Jenže když si partnerka zavolala na výsledky posledních výtěrů, neznalá sestra našeho přetrvávajícího problému ji řekla ať si koupí Canesten poševní tobolky a nějaké boraxové globule. Jsem si téměř jistý, že to v našem případě k ničemu nebude, navíc k čemu jí to bude, když to nevyléčím já. Potřebujeme něco brát společně a něco po čem se nám to už počtvrté konečně nevrátí. Mohla byste nám prosím poradit? Děkuji Další věc je ta, že tu bolest nejčastěji partnerka vnímá na děložním čípku. Gynekolog už neví, co jiného, než ještě vyzkoušet laparoskopii. Ale zase to navrhl až jako řešení, pokud výtěry budou negativní. Což nebyly díky těm mykoplazmatům. Úplně stejně reagoval už minule a proto vím, že léčba, kterou nám sestra sdělila nyní opět pomůže jen na pár dní. Měl bych ještě (možná hloupé) doplňující dotazy, které nás napadají a rádi bychom na ně znali odpověď. 1. Může být problém vyloženě jen mezi námi? Že se nějakým způsobem nesnesem? Slyšeli jsme oba zvěsti o tom, že někteří lidé spolu zkrátka spát nemohou zkrze nějaké pH hodnoty apod. 2. Musíme spolu spát už jen s ochranou? Moc děkuji, pěkný den.

Odpověď odborníka:

dobrý den. sice jsem také jen doktor co má málo ordinačních hodin a po telefonu fakt neordinuji, ale snad pomohu....dikce vaší zprávy je zvláštní, chcete pomoc pro vaši partnerku ta však nemá čas....a vy jste nikde nebyl, nebo to nezmiňujete. již v sedmé třídě základní školy se zmiňuje kondom jako prevence přenosu jakékoliv pohlavní infekce, a mykoplazmata se přenášejí jiným způsobem velmi omezeně. může se stát, že spolu s mykoplasmaty budou v důkladných odběrech i jiné mikroby co můžou dělat obtíže. doporučuji abyste vy se nechal vyšetřit dermatovenerologem, vaše partnerka aby podstoupila kompletní vyšetření včetně odběrů rovněž zde. myslel bych i na HIV - při nechráněném styku se na toto zapomíná..do definitivních výsledků je kondom samozřejmostí. důkladné proléčení antibiotiky celkově u partnerky či souběžně i u vás (dle nálezů) by mohlo pomoci .bolest v ženském břiše může mít i jiné příčiny než infekci, nápad s laparoskopií se může zdát divný, ale dovedu si zmínku gynekologa vysvětlit (nepíšete zda partnerka bere nějaké hormony-atk, jestli bere nějaké léky apod...) žádná otázka není hloupá:-) když nevím tak se zeptám:-) pH zatím nechte v klidu

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: