Mykóza a moře

Dobrý den, prosím, jak je to s koupáním v moři při mykóze. Kvasinka mě trápí už téměř rok, vyzkoušela jsem kdeco (léky, masti, wobenzym, dietu, oregáno, grep apod.). Nosím bavlněné prádlo, myju se jen vodou. Momentálně je stav takový utlumený, ne akutní, nicméně vyléčené to není. Chystám se k moři a zajímalo by mě, jak je to s koupáním ve slané vodě - škodí to nebo ne? Samozřejmě se chystám se převlékat z mokrých plavek a beru si s sebou nějaké přípravky (gynoflor, tetraboricové globule, krém ellen). Mám se bát koupání v moři? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Michaelo, koupání v moři mohu jen doporučit. Vyhla bych se ale určitě bazénu. Pokud trpíte na opakované, či chronické kvasinkové infekce, tak je vhodné vyšetřit nejen gynekologický problém, ale i interní onemocnění. Třeba u cukrovky, nebo při poruše metabolismu cukrů může být vracející se kvasinková infekce jediným příznakem. Také je vždy nutné, aby se léčil i váš sexuální partner a to po dostatečně dlouhou dobu - př. canesten krémem po dobu 2-3 týdnů a mazat 3xdenně. Vhodné je jen sprchování, nejlépe obden, užívání probiotik, opmezení cukrů ve stravě, častá výměna ručníků a podobně. Z terape už určitě máte vyzkoušeno hodně, ale při akutním zánětu pomáhá i obyčejný bílý jogurt jak na zevní genitál, tak do pochvy. Také je vhodné posílit celkovou imunitu. Přeji vám krásnou dovolenou a ať se vám gynekologické obtíže zdaleka vyhnou.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: