Mykóza a těhotenství

Dobrý den, už rok trpím na poševní mykózy. Každý měsíc vždy po menstruaci se objeví. Už jsem z toho zoufalá. Na spousty léků mám rezistenci. Stane se něco, když se \'pokusím\' léčit např.Femigelem? Nevadí, že se neléčí hned léky od doktora? Taky chceme s partnerem dítě a nevím, jak to mám udělat, když zánět dostávám přes své plodné dny. Sex je v těchto dnech nemožný, mívám otoky, krvavé praskliny, že nemůžu ani chodit. Na gynekologii mi bylo řečeno, že už neví, co se mnou, že se s tím mám smířit a nebo si udělat dítě. Prý by mě to po porodu přešlo. Je to pravda? Mám strach do chronických mykóz otěhotnět, nechci nakazit plod a celé těhotenství trpět. Poradíte mi něco? Je možné, že bych v těhotenství tyto problémy neměla? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Heleno, tímto intimním problémem trpí hodně žen. Léčba vracející se mykózy je bohužel obtížná. Už jste určitě vyzkoušela různé přípravky - antimykotika (Canesten, Candibene, Clotrimazol, ....), nebo chemoterapeutika (Klion D,...), nebo přípravky určené i na prevenci (Femigel, Gyno-pevaryl, Gynoflor, ....). Při akutním zánětu nemusíte hned spěchat do lékárny, ale pomáhá i obyčejný bílý jogurt, který se aplikuje jak na genitálie, tak do pochvy. Při vaší léčbě se musí léčit i partner, protože často dochází k opakovanému přenosu infekce z partnera, který je pouze přenašeč bez zjevných obtíží. Partner se musí léčit dostatečně dlouhou dobu - př. přípravkem Canesten krém 3x denně mazat intimní partie po dobu 3 týdnů. Pokud se neléčí i partner, tak se vám mykóza může opakovaně vracet. Dobré je také vyšetření jak u vás, tak u partnera na cukrovku, protože může být příčinou opakovaných kvasinkových infekcí. Další důvod může být nevyvážená strava, kdy pomáhá omezení cukrů ve stravě a doplnění probiotik (jogurty, nebo v tabletové formě Laktobacily). Také pacientkám doporučuji omezit intimní hygienu a používání parfémovaných mýdel. Nejlepší je sprcha, ne koupání a nejlépe obden a ne každý den. K mytí intimních partií dopuručuji používat vhodné přípravky (př. Laktacyd). Dále je vhodné posílit imunitu - jak změnou stravování, tak životním stylem s dostatkem pohybu a omezením stresu a užíváním třeba výtažku z hlívy ústřičné. Mykoza po menstruaci trápí opravdu mnoho žen. Nevím, zda používáte vložky či tampony, ale z praxe vím, že k velkému ústupu mykoz po menstruaci dopomohlo používání menstruačního kalíšku. Po těhotenství a porodu se může stát, že se obtíže neobjeví, ale není to pravidlem. Doufám, že jsem vám trochu pomohla a přeji vám ať se vám tyto obtíže nevracejí.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: