Mykózy

Dobrý den, za poslední rok jsem prodělala několik gyn zánětů, mnoho kvasinkových infekcí, brala mnoho antibiotik, i antimykotik. V současné době mám v podstatě neustále velmi slabý, světlý výtok bez zápachu (občas lehce kyselý), bez svědění, pálení, otoků, či jiných obtíží. Lékař mi vždy znovu dá zaváděcí antimykotika, ale já jsem bez obtíží a výtok mám stále i těsně po léčbě. Není možné, že se prostě jedná o jakousi nadměrnou sekreci pochvy (hormonální příčina) a vůbec nemusí jít o mykózu. Mám neustále dokola používat antimykotika, i když nemám jiné problémy, než světlý výtok? Na druhou stranu, někdy mě svědí konečník a mám bílý povlak na jazyku, měla jsem 1 dávku mycomaxu, nyní probiotika, může se jednat o celkovou kvasinkovou infekci? Kam se mám s tímto obrátit. Praktický lékař ani gynekolog mi žádné testy nechtějí udělat. Gyn kultivaci jsem měla 2x, vždy bez kvasinek, ale byla odebírána cca 3 dny po ukončení léčby pimafucinem. Děkuji za odpověď! Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, výtok bez zápachu, bez svědění, pálení či bolestí, bývá skutečně normální výtok. Svědění kolem konečníku či bílý povlak na jazyku také hned nemusí značit mykózu. Může se jednat např. o podráždění konečníku používáním nevhodného spodního prádla, např. tanga ze syntetických materiálů, bílý povlak na jazyku mívá čas od času asi každý, stačí potom obvykle jen více dodržovat ústní hygienu či zvýšit příjem tekutin.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x