Myom

Dobrý den. Gynekolog mi našel myom o velikosti 14mm, vyrůstající směrem ven z dělohy. Ujistil mě, že jej budeme dále sledovat a že nic dalšího dělat nemůžeme. Je mi 25, dítě s přítelem plánujeme do roka. Myslíte si,že by bylo vhodné otěhotnět co nejdříve a myom nechat, nebo jít na operaci a poté otěhotnět? Mám strach, že to sníží možnost a průběh otěhotnění. Mám mít kvůli nálezu myomu nějaké obavy do budoucna? Proč se myom vytvořil? Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, souhlasím s názorem vašeho gynekologa, předpovídat budoucnost neumím. teorií proč se tvoří myomy je několik- ve stručnosti z nějakého důvodu se začnou měnit vlastnosti svaloviny dělohy, a vytváří se kulovité zhluky změněné tkáně. mohou růst, může se jim vylepšovat zásobování krví, mohou měnit svou strukturu na UZ nebo CT nebo MR vyšetření... proto je dobré pravidelné sledování nálezu a zasáhnout (operovat), kdy bude potřeba. myomy se dají léčit i medikamentozně- lék Esmya , fi Richter Gedeon

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: