Myom

Dobrý den, je mi 25 let děti zatím nemám a ani jsem se doposud o ně nesnažila. Už bych si je přála. Ve 21 letech mi paní doktorka našla solitární myom velký 2,5 cm. Dnes má 3,6cm (nedělá mi žádné problémy) a posílají mě na LSK myomektomii. Mám ale obavy, že po operaci nastanou jiné problémy a nebudu moci mít děti. Chtěla bych se tedy zeptat zda můžu být těhotná s tak velkým myomem a jetli to neovlivní zdraví dítěte? A zda je v tomto případě lepší být dříve těhotná než podstoupit operaci? Děkuji předem za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, co se týče těhotenství s myomem, záleží, kde přesně je (může překážet v uhnízdění oplozeného vejce nebo může vadit růstu placenty, pak by bránil otěhotnění nebo donošení dítěte). Myom roste, jak píšete, a může se stát, že proroste hlouběji do stěny dělohy nebo skrz a pak by hrozilo, že při těhotenství nebo při porodu, kdy se děložní stěna napíná, by došlo v místě myomu k prasknutí myomu nebo děložní stěny a k život ohrožujícímu krvácení. Operace sice může mít komplikace (jako všechny zákroky), ale pokud myom není skrz stěnu, je malý (jak píšete), je podle mého názoru lepší ho nechat odstranit, dokud je malý a dokud bude tím pádem zákrok na děloze malého rozsahu (pozn.a dokud lze vyjmout samotný myom a dělohu lze ponechat - časem se totiž může stát, že myom doroste takových rozměrů a/nebo tak, že bude odstranitelný pouze s celou dělohou). Zeptejte se svého gynekologa, jak by Váš myom ovlivnil případné těhotenství. Jestli je u Vás větší riziko plynoucí z operace nebo z ponechání myomu (pozn.mějte také na paměti, že myom roste a že nemusíte otěhotnět hned = čas běží, čím později otěhotníte, tím bude myom větší).

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: