Myom

Dobrý den, je mi 37 let. Při těhotenství před 4 lety se objevil myom v přední části děložní stěny velikosti 2 cm. Porod veden císařským řezem pro varixy vulvy. Od porodu se nález na děloze nemění - děloha je lehce zvětšená, myom stále 2 cm. Užívám antikoncepci. Nejdříve Qlaira, ta vysazena pro bolesti hlavy. Poté Yaz, při kterém byla menstruace silnější než u Qlairy. V srpnu mi gynekoložka doporučila Sayanu, kvůli silnější menstruaci. Aplikována první injekce, po měsíci kvůli slabému krvácení další. Dva měsíce bez obtíží, poté znovu krvácení. V prosinci změna antikoncepce na Yadine. První menstruace při Yadine velmi silná (1 vložka za hodinu, místo za 3 jako dříve). Dostala jsem tablety Pamba pro zastavení krvácení. Totéž se objevilo i při druhé menstruaci. Gynekoložka mi doporučila užívat 6 platíček bez přestávky, poté 1x menstruace. Hysterektomii zatím nedoporučuje. Chtěla jsem se zeptat, jestli by silné krvácení nemohlo souviset se změnou antikoncepce, protože nález na děloze je stejný (vyšetřena včera - i vnitřní UZ). Případně co by se dalo dělat pro zmírnění menstruace. Děkuji.

Odpověď odborníka:

dobrý den, antikoncepce je dobrá volba, lze zkusit silnější antikoncepci např.Dianne 35 nebo Mirenu(vyšší pořizovací cena) jako tělísko s hormonem. Ztím hysterektomii ne, je to nejkrajnější řešení.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: