Myom již po několikáté

Dobrý den, lékař mi na prohlídce našel myom o velikosti 6cm a ještě jeden menší 1.2cm. Doporučil mi operaci a odstranění dělohy. Je mi 26let a i když jedno dítě mám a další neplánuji, říkám si co kdyby... Doktor tvrdí že tato operace nemá na tělo větší vliv ale přesto by mě zajímalo, budu mít po odstranění menopauzu? Vaječníky pak fungují i nadále nebo se odstraní i ty? V mládí jsem trpěla na cysty, HA mi tyto cysty upravila, když nebudu mít dělohu a nebudu tedy brát HA nemůžou se mi cysty vrátit? Děkuji za odpověd!

Odpověď odborníka:

dobrý den, nevím zda by nebylo lepší se pokusit dělohu zachovat...jste ještě hodně mladá..k terapii myomů(jejich změnšení- a je to vhodné i k operaci)- se používá lék Esmya- změnší myomy, a operateři pak snadněji vyjmou jen myom a dělohu ponechají, třeba i jen laparoskopicky. vše záleží na přesné poloze myomu/ů- a to vy nepíšete. pokud máte nějaké klinické obtíže, tak operace je jistě vhodnoumetodou volby. vaječníky se neostraňuji, menopauza nenastává...jen nekrvácíte neb není odkud... pokud nyní berete atk, a v minulosti jste měla cysty, je možné že se cysty znovu objeví. koukněte na stranky fi Richter Gedeon- lék Esmya

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: