Myom operace

Dobrý den, při preventivní gyn. prohlídce mi byla zjištěna zvětšená děloha 10cm.Loni byla mírně zvětšena. Důvod mi není znám, zda je to způsobeno myomem, žádná jiná vyšetření neproběhla. Za půl roku mám opět přijít na kontrolu ,zda se dále děloha zvětšuje. Pokud ano, nevím jaký bude postup. Podstoupila bych i operaci dělohy vzhledem k mému věku (42) let a vzhledem mé rodinné anamnéze ,kdy u mého jednovaječného dvojčete před 2 lety byla diagnostikovaná rakovina prsu a letos prodělala celkovou hysterektomii (dělohy, vaječníku). Chtěla bych se zeptat, na kolik centimetrů musí být děloha zvětšena aby operace proběhla laparoskopicky ? A měla bych uvažovat i o odebrání vaječníku? Děkuji a hezký den přeji. Klára kotoučová..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děloha 10 cm je větší, ale také záleží, kolik jste prodělala porodů. U vícerodiček (2 a více dětí) je děloha větší než u žen, které nerodily. Pokud bude medicínský důvod k odstranění dělohy, ve Vašem věku dostanete na výběr, zda s vaječníky či bez nich. Záleží na Vás, lépe odstranit i vaječníky, aby nebylo později riziko rakoviny. Obecně ženy bez dělohy nechodí na pravidelné prohlídky tak často, jako ženy s dělohou:) Na druhou stranu, pokud se odstraní vaječníky, budete v přechodu. Záleží, jak se se vším Vaše tělo vyrovná, ikdyž v dnešní době jsou dostupné hormonální preparáty, aby se předešlo návalům, výkyvům nálad apod. klimakterických obtíží.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
myom na děloze | Od: Lucie | 6.7.2015 10:39
Dobrý den, minulý týden mi gynekolog zjistil myom na děloze a nabídl mi nitroděložní tělístko (nezeptala jsem se na na typ) s tím, že nebudu tolik při menstruaci krvácet (spíš vůbec), čímž nebude docházet ke zvětšování myomu a časem dojde k jeho "minimalizaci". Jsem diabetik 1.typu (inzulín) a nikdy mi nebyla antikoncepce doporučována, naopak jsem jí musela vysadit. Můžete mi jako odborník poradit, zda je v současné době na trhu antikoncepce vhodná pro diabetiky a zároveň může dojít k "útlumu" myomů nebo bude lepší myom operativně odstranit? Moje máma měla myomy na děloze ve svých 35 letech a nechala si odstranit dělohu. Vaječníky jí nechaly. Mě je 41 a další děti neplánuji. Děkuji Lucie
reagovat
re:myom na děloze | Od: uLékaře.cz | 7.7.2015 10:17
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: