Myom v děloze

Dobrý den, mé matce 50 let objevil gynekolog myom o velikosti 5 cm, chodí pravidelně každý rok na preventivní prohlídky, při té předposlední žádný nález nebyl. Ráda bych se zeptala, zdali lze pomocí klasického vyšetření zjistit, že se jedná opravdu o myom nikoli např. zhoubný nádor. Jde o to, že matka se ihned objednala na chirurgické odstranění, kam jde ale až za tři měsíce, žádné jiné testy provedeny nebyly, pouze ultrazvuk, ráda bych jen, aby se něco nezanedbalo, jelikož čekací lhůta tři měsíce je dle mého celkem dlouhá. Je toto opravdu standardní postup nebo ještě případně požadovat další vyšetření? Děkuji mnohokrát za vysvětlení.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myomatosa - tzn. výskyt myomů v děloze je poměrně častý. Způsob léžby se řídí velikostí, místem uložení. Důležité je také to, jestli žena ještě plánuje těhotenství nebo ne, popřípadě klinické projevy myomu. Ve většině případů myomy v děloze pouze sledujeme a k chirurgickému řešení odesíláme ženy v případě, kdy jim myom dělá nějaké klinické obtíže nebo z ultrazvukového vyšetření vidíme výraznou progresi růstu. To je asi i případ Vaší maminky. Na ultrazvuku mám myom typický obraz, neexistuje žádný specifický krevní test , který by odlišil myom od event. sarkomu. Pokud myom nepůsobí intenzivní krvácení, není třeba s operací spěchat a plánování operace za 3 měsíce je úplně v pořádku.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: