Myom v děloze

Dobrý den,před 2 týdny mi gynekolog zjistil myom v děloze a cystu na vaječníku,chodím každý půlrok na kontroly kvůli zvětšené děloze (8.2 krát 7,6cm).Děloha je už několik let stejně velká,ale trápí mě bolesti v oblasti bederní páteře,tak bych se chtěla zeptat,jestli to nemůže mít souvislost s tím myomem.Ortoped ani neurolog nic nezjistil.Poslední dny mám takový tupý tlak v břišní krajině a chodím častěji močit,také se mi zvětšilo dost břicho a přibrala jsem za 3 měsíce 4kg.Trpím asi 2 měsíce plynatostí.Bylo by vhodné dělohu odstranit?Pokud tedy tyto problémy s tím souvisí,hlavně bolesti v kříži.Když jsem se optala gynekologa zda ty bolesti mohou být od dělohy,tak řekla ano i ne,to by se muselo prokázat vyšetřením,jenže nevím na které jít,aby se to co nejdřív zjistilo.Co když si nechám odstranit dělohu a bolesti zůstanou,pak by to byla zbytečná operace.Děkuji vám moc za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, všechny zmíněné obtíže mohou souviset s děložními myomy. Operace má určitě svá rizika, nicméně odstranění dělohy s vaječníky vyřeší i případné budoucí problémy, jako např. nepravidelné krvácení nebo onkologická onemocnění. Pokud se k operačnímu řešení nerozhodnete, měla byste na kontroly nyní s myomem a zejména s cystou chodit častěji než za půl roku.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak člověk k vysokému cholesterolu přišel
Články: Jak člověk k vysokému cholesterolu přišel
Náš dnešní způsob...
EMG
Články: EMG
Elektromyografie (EMG) je...
Naučte se šetrně uvolnit ucpaný nos
Články: Naučte se šetrně uvolnit ucpaný nos
Rýma je sice běžné...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x