Myomatózní děloha

Dobrý den, je mi téměř 44 let, mám 3,5letou dceru. Právě jsem prodělala kyretáž a odstranění rodícího se myomu. V průběhu zákroku byla konstatována mj.myomatózní děloha. Nyní mi lékař doporučuje hysteroskopii. Můžete mi prosím říci: 1) Zda je dobré hystereskopii provést, když už další problémy nemám - tj. před zákrokem cyklus pravidelný, krvácení ustálené 2) Jaké jsou další možné vyhlídky, 3) Co mohu udělat, aby myomy nerostly ev. nejlépe samy zmizely:) Velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myomy jsou nezhoubné nádory svaloviny dělohy a jejich léčba vždy záleží na klinických potížích pacientky a dalších okolnostech, např. plánování rodičovství. Po menopauze se většinou myomy spontánně zmenšují a mizí. Nejčastější potíže, které myomy způsobují, je nepravidelnost krvácení a bolestivost. Mohou také způsobovat neplodnost. Pokud již neplánujete děti, nemáte prozatím žádné klinické obtíže, můžete zvolit vyčkávací metodu, pravidelně myomy sledovat. Pokud se budou zvětšovat nebo působit obtíže, je hysteroskopie a případné následné odstranění dělohy vhodné.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: