Na letani s pneumotoraxem

Dobry den, pani doktorko, prosim, mel bych dotaz. Pritelkyne mela pred 2 lety spontanni pneumotorax. Byla posleze na operaci - videotorakoskopii. Vse pote v poradku, priblizne pred rokem byla pro jistotu na CT a vse v poradku. Presto, ma velke obavy z letadla a letani. Na internetu jsem cetl, ze nekde v CR existuje moznost vyzkouset v ordinaci vyvolat stejny tlak jako je v letadle a sledovat pri tom, zda je vse v poradku. Je nekde takovato moznost, aby nebyla obava z letani? Moc dekuji za odpoved. Mira

Odpověď odborníka:

Nejsou důvody k obavám! Rok po spontánním pneumothoraxu může létat i pilot 1. třídy tj. komerční doprava. Pokles tlaku v klasickém tlakovaném dopravním letadle odpovídá maximálně výšce 2 km. Vyšší riziko existuje jen v připadě havarijní dekomprese na výšce, spojené s rychlým poklesem tlaku v kabině. To jsou případy jednou za několik let a nevím o žádném s pneumothoraxem. V podtlakové komoře (ÚLZ Praha) je možno změny tlaku vyzkoušet, ovšem žádné monitorování stavu plic není možné.

MUDr. Miloš Sázel, CSc.
MUDr. Miloš Sázel, CSc.

Specializace: Hyperbarická a letecká medicína
Pracoviště: Ústav leteckého zdravotnictví Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: