Nachlazení

Dobrý den, mohli byste mi prosím poradit prevenci proti nachlazení - často jím trpím (jakmile trochu podcením počasí a je mi zima - mohu si být jistá, že přijde rýma a bolest v krku). Může s tím souviset, že jsem měla výtěr z nosu pozitivní na streptokoka? Na druhou stranu se mi zcela vyhýbá chřipka, angína a jiné nemoci. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Moniko. Rýma a bolestí v krku nemusí být dány jen infekcí, na podobných potížích se může projevovat i alergie a celá řada dalších vlivů. U opakovaných potíží tohoto typu je mimo běžné zdravé životosprávy (strava, pohyb, mytí rukou...) možno zvážit imunostimulační léčbu - léky, které nespecificky podporují odolnost proti infekcím. O tom je třeba se ale poradit s lékařem, který zná Váš celkový zdravotní stav a životosprávu a dokáže tak příčinu opakovaných potíží vyhodnotit lépe (měl by to být Váš praktický lékař). Je nepravděpodobné, že by s opakovanými potížemi souvisel jakýkoliv výsledek výtěru z nosu (proč Vám byl prováděn a co Vám k výsledku řekl lékař, který dané vyšetření doporučil?).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: