Nachlazení a nakažlivost

Dobrý den, mám dotaz ohledně nachlazení a doby nakažlivosti. Od pondělí jsem pociťovala škrábání v krku, lehce zvýšenou horečku, občasný kašel (ten ale opravdu jen párkrát za den) a zvýšenou únavu a takovou běžnou rýmu. Léčím se doma s běžně přístupnými léky jako paralen, preventan apod. Čaji, a klidem. Můj dotaz ale spočívá v tom, že zda pokud mi bude v pátek dobře (nebudu cítit bolest krku, nebo nijak se mi nezhorší kašel) je pravděpodobné že při tělesném kontaktu a velké blízkosti k partnerovi ho mohu nakazit? Budu nakažlivá i když neucítím bolest krku? Nebo případně zda mohu někoho nakazit pokud se po mě napije z lahve. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Nejvyšší nakažlivost virovými onemocněními je v době množení viru, kdy ještě nemocný většinou nemá žádné příznaky, nebo jen lehké obtíže. Inkubační doba bývá několik dnů. Pokud se již budete v pátek cítit dobře a obtíže odezní, pravděpodobně již nebudete nakažlivá pro vašeho přítele.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Příčinou nevysvětlené neplodnosti může být celiakie
Články: Příčinou nevysvětlené neplodnosti může být celiakie
Snažíte se horem dolem, a...
Metličkové žilky mohou potrápit i děti
Články: Metličkové žilky mohou potrápit i děti
Objevily se vašemu dítěti...
Rýma
Články: Rýma
Rýma je zánět nosní...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kůže atopiků trpí při planých neštovicích daleko více než u nealergických dětí
Plicní embolie
Články: Plicní embolie
Plicní embolie je vmetení...
Co je to Helicobacter pylori?
Články: Co je to Helicobacter pylori?
Od roku 1983, kdy Warren a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: