Nachlazení po mononukleoze

Dobrý den, od 1. ledna jsem ležel do cca 21. s mononukleozou. Poté už jsem mohl do školy (z důvodu, že mi nemoc zjistili brzy, a tak byla léčba kratší). Potom mi bylo sděleno, že se musím vyhýbat nemocným lidem a že mám sníženou imunitu a mám si dávat pozor. Dnes je pondělí a já od soboty večera cítím bolest v krku, lehkou rýmu a dnes se cítím možná i nemocný. Mám ve škole hodně zameškaných hodin + mám odloženou klasifikaci a nemůžu si dovolit znovu chybět. Ale nadruhou stranu mám strach s tím, že je to tak brzy po mononukleoze.. Nemohl se mi vir zase vrátit a nebo není to nebezpečné pro mé zdraví? Díky

Odpověď odborníka:

Dobrý den Ondřeji, po prodělané nemoci, EBV, muže mít každý z nás pocit vyčerpání, únavy, který v průběhu několika týdnů určitě vymizí. Virus mononukleozy zůstává v našem organismu celoživotně a může dojít k jeho reaktivaci, ale nemyslím, že to je Váš případ. Spíše to bude nové nachlazení, jiná viróza. Přeci jste po prodělané nemoci oslabený. Doporučím Vám vitamíny, dobře se stravovat s dostatkem ovoce, zeleniny, tekutin, klidnější režim do konce týdne bez kolektivu, pokud nebude teplota krátké zdravotní procházky. Postupně zátěž zvyšovat, otužovat se, zvyšovat kondici. Přichází chřipka, bylo by dobré nenavštěvovat krom školy jiné kolektivy. V případě zhoršení potíží samozřejmě navštivte svého pana doktora, paní doktorku. S pozdravem Miroslav Klíma

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: