Nadměrné množství bílkovin v moči

Dobrý večer, Jmenuji se Lukáš a je mi 17 let.Před týdnem jsem prodělal akutní angínu se kterou jsem bral antibiotika "Zinnat" v pátek jsem měl jít na kotrolu k obvodní lékařce kde mi při kontrole zjistila velké množství bílkovin v moči. Chtěl bych se zeptat jesli to nemá něco společného s angínou, kterou jsem prodělal a nebo s těmi antibiotiky které oslabí celý organismus. V zimě 2010 a 2011 na jaře jsem byl na xxx vyšetření ohledně ledvin..Nukleární medicína, Sono..odběry krve..z důvodu obsahu červených krvinek a bílkovin v moči..to ustoupilo a nukleární medicína ukázala, že ledviny pracují tak, jak mají. Jenže teď po angíně moč opět ukazuje vysoké hodnoty bílkovin. DOktorka říkala něco o 3 křížcích..nemám ponětí, co to znamená. Také by mě zajímalo, jesli to není tím, že jsem během dne schopen zkonzumovat spoustu mléčných výrobku jako např 4 hermelíny za den, spousta mlíka apod. Přes měsíc také užívám léky GELATINA 4 PLUS která obsahuje spousty bílkovin a hermelín také. Po angíně ještě užívám léky zvané "APO-lactobacillus ATB které mi doporučili v lékarně při prodělání angíny (že antibiotika oslabují celé tělo včetně střev kde jsou důležité bakterie, které jsou antibiotiky "vyhubeny" děkuji za případnou odpověd. posílám zde i odkazy na jednotlivé prášky abyste případně nemusela hledat složení prášků. http://www.lekarna.cz/apotheke-lactobacillus-10-30-tobolek/#utm_source=adwords&utm_medium=cpc http://www.gigalekarna.cz/produkt/gelatina-plus-4-cps-90/?q=gelatina+plus+4&gclid=COfJ-MmhzasCFQUYzQodNzRB0w

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lukáši. Výskyt bílkoviny v moči záhy po prodělaném zánětu není nic neobvyklého a nemusíte si s tím lámat hlavu. Nesouvisí to ani s Vaším nadměrným příjmem bílkovin (Vaše tělo teď roste a bílkoviny zcela jistě zužitkuje). Při nemoci jako je angína vzniká v těle spoustu protilátek bílkovinné povahym které pomáhají tělu bojovat s danou baktérií. Při filtraci krve v ledvinách se pak (jak jich moc) tzv. nalepí i na tkáň ledvin a "ucpou" ledvinový flitr, ppak nám do moči proniká i malé množství toho, co nemá. Dále se bílkovina může v moči vyskytnout i po fyzické zátěži- proto by jste před vyšetřením moči aspoň 2 dny se neměl fyzicky namáhat. Doporučuji: klidně papat Hermelíny dál, dostatečně pít, teple se oblékat, a s odstupem času (za měsíc-dva) skontrolovat moč (lze provést i 24hodinový sběr moči na bílkovinu).

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: