Nadměrné pocení

Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem na problém nadměrného pocení.Tímto jsem trpěla asi již před 3 roky,měla jsem zvýšenou funkci štítné žlázy,která se ale sama od sebe upravila.9 let mám Neuropatii dolních končetin a také se tuto dobu léčím v psychiatrické ambulanci pro Anxiozně depresivní syndrom (mám Plný inv.důchod III.stupně).Před 2 lety jsem si našla přítele,se kterým jsem žila,a pocení se objevilo vzácně, skoro vůbec.Bohužel mi v březnu t.r. zemřel, v červnu 2013 to byla moje maminka,syn se dal dohromady s nějakou partií - no a od úmrtí mého přítele se mi nadměrné pocení vrátilo.Našla jsem si byt,a vzala k sobě do péče tátu(72-let).Ten, ikdyž se dají určité věci vzhledem k jeho věku pochopit,mi neustále háže klacky pod nohy tím,že syna (který svým chováním připravil o život moji maminku krátce po návratu z nemocnice kvůli arytmii srdce - psychický nátlak, sprostá oslovení, nadávky,plivání,neustálé vyžadování peněz),táta teď pořád chrání,pouští ho ke mně do bytu,že prý by neměl kde spát a co jíst(syn studuje,je mu 19,5 let) - zkrátka a dobře - valí se na mě jeden problém a trápení za druhým,a já už nejsem schopna všechno zvládat,jako dřív.Ještě jen doplním,že jsem byla letos v červnu na operaci,kdy mi odebrali dělohu i vejcovody,ale vaječníky ponechali).Z léků beru Neurol a Velaxin. Měla bych se nechat vyšetřit u své obvodní lékařky, když jsem podstoupila letos kompletní předoperační vyšetření? Prosím o laskavou odpověď za kterou předem děkuji. S pozdravem Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lenko, pocení patří mezi vedlejší účinky jak Neurolu, tak Venlaxinu. Když si k tomu přidáte fakt, že jste letos byla na kompletní předoperační prohlídce, další vyšetření u obvodní lékařky kvůli pocení mi přijde zbytečné. Nicméně podle toho co píšete, pocení nevypadá být tím, co Vás trápí nejvíc. Takže - co Vás trápí nejvíc? Ztráta blízkých lidí? Současné vztahy s dalšími Vašimi blízkými, nebo ještě něco jiného? A pak, máte možnost si o tom, co Vás tíží, promluvit se svým psychiatrem? Každotýdenní psychoterapii Vám mohu jen doporučit, může Vám být velkou oporou. Neříkáte nic o tom, co bylo příčinou neuropatie Vašich končetin (diabetes, alkohol, degenerativní onemocnění atd.), ale máte právo, a já věrím, že i energii, prosazovat vlastní rozhodnutí a pravidla (třeba v tom, kdo k Vám může nebo nemůže do bytu). Věřím, že časem najdete dostatek podpory u sebe, u přátel i u odborníků - jistě jsou i věci, za které jste vděčná a Váš život obohacují. Držím Vám palce, abyste si na ně každý den našla alespoň chvíli čas. Ať se Vám daří už jen líp.

Vladimír Marček, Ph.D.
Vladimír Marček, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické služby, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nebojte se očkování proti klíšťové encefalitidě ani u alergiků
Sváteční klid dopřejte i svým játrům
Články: Sváteční klid dopřejte i svým játrům
Vánoce jsou zkouškou pevné...
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva
Články: Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva
Ať už jde o močový měchýř...
Očkování proti klíšťové encefalitidě před dovolenou stihnete
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: