Nadměrné pocení v podpaží a nohou

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit ohledně mého problému, kterým je nadměrné pocení v podpaží a nohou. S tímto problémem se potýkám cca rok. Nejprve jsem ho přičítala hormonálním změnám - je mi 32 let, mám po dvou dětech (4 roky, 2 roky), před půl rokem jsem přestala kojit a čekala jsem, že můj problém odstraní antikoncepce, ale problém přetrvává. Svěřila jsem se se svým problém gynekologovi, který se vyjádřil, že problém by mohl být i v nedostatku hormonu estrogen a předepsal mi antikoncepci Minerva, která by mohla pomoci problém odstranit. Po čtyřměsíčním užívání je ale situace stále stejná - potím se bez velké námahy a stresu. Není to celodenní pocení, ale třeba jen 4x za den, přičemž se mi na triku vytvoří v oblasti podpaží zpocený flek. Mám vypozorováno, že vždy pod pravou paží mám zpocení třeba i dvakrát větší než pod levou paží. Též mám vypozorováno, že se mi potí nastřídačku podpaží a nohy. Mám natolik vlhké ponožky, že si musím ponožky vyměnit. Radila jsem se o zmíněném problému i se svou praktickou lékařkou, žádala jsem ji, aby mně udělala nějaké testy, ale tvrdila mi, že žádné takové vyšetření neexistuje. Prosím poraďte mi, jaké by mohly být důvody mého problému s pocením a jaké vyšetření by odhalila příčinu pocení. Nechce se mi věřit, že nějakými testy by se nepřišlo na to, kde je u mě problém ať už je to nedostatek hormonu, nebo třeba problém od štítné žlázy, atd. V pubertě jsem měla zvýšenou činnost štítné žlázy a babička ji měla dokonce vyoperovanou. Poslední test na štítnou žlázu cca před 2,5 lety byl v pořádku. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Moniko! Nadměrné pocení neboli tzv. hyperhidróza se může objevit buď jako doprovodný příznak provázející jiná onemocnění (tento stav se označuje jako sekundární hyperhidróza) nebo se jedná o samostatnou poruchu funkce potních žláz, a pak mluvíme o tzv. primární hyperhydróze. Sekundární hyperhydróza se vyskytuje např. při nedostatku estrogenů, obezitě, vysokém krevním tlaku, cukrovce, depresi nebo stresu a také bývá častým příznakem při zvýšené činnosti štítné žlázy. Tato onemocnění by měl vyloučit pomocí jednoduchých testů váš praktický lékař, teprve pak je možné vaše potíže označit jako hyperhydrózu primární. Osobně se domnívám, že ve vašem případě by mohla hyperhidrózu způsobovat právě zvýšená činnost štítné žlázy, vzhledem k tomu, že jste tímto onemocněním trpěla už v minulosti. Pokud by se u vás jednalo o hyperhoidrózu primární, i tu je možné léčit například pomocí injekcí botulotoxinu nebo i operativním zákrokem, léčba probíhá např. na klinikách plastické chirurgie. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: