Nadměrné srážení krve

Moje 1. těhotenství skončilo předčasným porodem ve 30. týdnu, šlo o vcestnou placentu a velmi jsem krvácela, proto byl proveden císařský řez. Nyní mi byla zjištěn pozitivní MTHFR heterozygot, s normální hladinou homocysteinu a mutace PAI 1 homozygot. Protože plánujeme druhé těhotenství, chtěla bych se zeptat, zda to může mít vliv na průběh těhotenství a co se v těchto případech doporučuje. Jak často je třeba kontrolovat hladinu homocysteinu? A také bych chtěla vědět, zda doporučujete, aby se nechali vyšetřit na mutace genu i sourozenci. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Je to spíše otázka na hematologa, počítejte v těhotenství minimálně ve třetím trimestru a po porodu s aplikací miniheparinu 1x denně, pokud budete sledována a vše v pořádku, vliv na těhotenství to mít nebude. Doporučuji užívat preparát s metafolinem, ne jen samotnou kys.listovou,kterou neumíte sama zpracovat (díky mutaci MTHFR). Sourozenci se vyšetřovat nemusí.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: