Nadměrný růst

Dobrý den, moje dcera má 12 let a měří 168 cm, váha 55 kg (otec 193 cm, matka 167 cm). Obáváme se, aby dcera neměla nadprůměrnou výšku, navšítivili jsme už i endokrinologickou poradnu, kde z pohledu lékaře je vše v pořádku, pouze výška je v perc. grafu nadprůměrná. Někde jsem slyšel, že je možné u dívek růst zastavit, lékař tvrdí, že je to možné, ale až od výšky 190 cm, což nám připadá dost pozdě na dívku. Můžete nám sdělit Váš názor na věc, popř. kontakt na nějaké spec. středisko, kde celou věci můžeme probrat ještě s dalším lékařem. Nechtěli bychom, aby dcera byla ze své výšky nešťastná, pokud existuje nějaká možnost ... Děkuji mnohokrát za vaši odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle mého názoru je ještě brzy na obavy z nadměrné konečné výšky. Vyčkala bych alespoň rok, a pak bych porovnala meziroční nárůst výšky. Navíc vyšší vzrůst obvykle nebývá problémem, naopak často je spíše výhodou. Jaký má na to názor dcera? Pokud byste se potřebovali poradit včetně hormonálního zastavení růstu, obraťte se na některé z endokrinologických nebo pediatrických pracovišť při velkých nemocnicích ve vašem regionu.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: